U trendu

Preminuo Mati Nikenen, jedan od najvećih ski skakača ikada, skandal majstor i ekscentrik

Jedan od najvećih ski skakača svih vremena, legendarni Finac Mati Nikenen, preminuo je u 56. godini. Ekscentrik, ludak i genijalac, obeležio je jednu eru ovog sporta, srušio sve rekorde i postao ikona, simbol, ne samo ovog sporta, već osamdesetih godina.

U karijeri je osvojio sve. Ima četiri olimpijska zlata i jedno srebro, a pet puta je bio prvak sveta. Na Igrama u Sarajevu 1984. i Kalgariju 1988. nije imao pravu konkurenciju i već tokom aktivne karijere postao je mit, prenosi Index.hr.

Vrhunac karijere Nikenena je nastup na Zimskim olimpijskim igrama u Kalgariju 1988. godine kada je pobedio u obe pojedinačne discipline i ekipnom takmičenju. Uz pet olimpijskih medalja (četiri zlatne) ima i devet medalja sa Svetskih prvenstava (pet zlatnih), i čak 22 medalje s nacionalnih prvenstava Finske (13 zlatnih). Zbog svojih rezultata i dominacije nad konkurencijom tokom karijere Nikenen se smatra jednim od najboljih skakača na skijama u istoriji.

https://www.instagram.com/p/BtdISkdFKiC/

Koliko je god bio savršen na snegu sa skijama na nogama, toliko je bio autodestruktivan u privatnom životu. Genije u sportskom smislu, ali parvi ekscentrik. Njegovu sportsku karijeru umnogome je obeležio alkohol, te je zbog borbe sa ovom zavisnošću morao i ranije da završi karijeru. Nije napunio ni 30. Po okončanju karijere i privatni život pretvorio mu se u haos. Nekoliko se puta ženio, u zatvoru je bio više puta zbog nasilnih ispada, a zbog pokušaja ubistva prijatelja nožem osuđen je na 26 meseci zatvora. Zbog fizičkog napada na tadašnju suprugu 2004., dobio je novih 16 meseci iza rešetaka. Bankrotirao je i prodao je sve svoje medalje i trofeje, oprobao se i kao pop pevač, ali i to je završilo katastrofalno.

Poslednjih nekoliko godina živeo je kao pustinjak. Sam, otuđen od okoline, preminuo je u 56. godini života

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)