U trendu

Program „Olimpijskog obrazovanja“ od naredne školske godine

BEOGRAD – Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Božidar Maljković i ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić potpisali su danas Memorandum o saradnji u cilju zajedničkog sprovođenja programa „Olimpijskog obrazovanja“ za učenike osnovnih škola.

Memorandum je potpisan u školi „Kralj Aleksandar I“ na Novom Beogradu, gde su potom Maljković i Ružić, zajedno sa olimpijskim vicešampionom u streljaštvu Damirom Mikecom obišli dve „učeničke radionice“ i razgovarali sa đacima o vrednostima olimpizma i značaju bavljenja sportom.

„U našem obrazovno-vaspitnom sistemu već je istaknut značaj fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, a neizostavni segment ovog predmeta je i olimpijsko obrazovanje. Tokom celog školovanja radi se na podizanju svesti o značaju sporta i važnosti zdravlja i zdravog načina života. Strategija razvoja obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji do 2030. godine školski sport izdvojila kao jedan od prioriteta“, rekao je ministar Ružić.

Maljković je istakao da saradnja sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja predstavlja veliki korak u realizaciji višegodišnje ideje uvođnja Olimpijskog obrazovanja u nastavni program osnovnih škola u zemlji.

„Kada sam došao na mesto predsednika Olimpijskog komiteta Srbije prezentovao sam plan i program rada, a jedan od glavnih ciljeva pored razvoja sporta je bio i razvoj olimpizma kroz programe Olimpijskog obrazovanja. Veoma sam srećan što je Ministarstvo prepoznalo značaj ovog projekta i što ćemo zajedničkim snagama u novoj školskoj godini kroz različite programe promovisati i širiti olimpijsku ideju i njene univerzalne vrednosti koje su više nego ikad neophodne za izgradnju boljeg i humanijeg društva“, izjavio je Maljković.

Mikec, višestruki učesnik Olimpijskih igara, srebrni iz Tokija, u poruci mališanima istakao je da nas sport uči pravim vrednostima i da poštujemo jedni druge.

„Nanjvažnije je da igramo fer, da vodimo zdrav život, da uživamo u onome što radimo i da budemo najbolja verzija sebe. Prijateljstvo, poštovanje i izuzetnost su vrednosti koje treba svaki pojedinac da usvoji i da živi u skladu sa njima“, istakao je Mikec.

Program „Olimpijsko obrazovanje“ realizovaće se za tri starosna uzrasta počev od školske 2022/2023. godine, uz pomoć osnovnog priručnika, praktičnog vodiča, plana aktivnosti, kao i različitih digitalnih resursa među kojima se posebno ističu Virtuelni olimpijski muzej i mobilna aplikacija „TreninGO“ Olimpijskog komiteta Srbije.

Planirano je da program traje zaključno sa školskom 2024/2025. godinom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar