U trendu

Projektni skup u Beogradu: Sport za sve i bez diskriminacije

BEOGRAD – Projektni skup sa porukom „Pravo na sport je pravo na sve, bez diskriminacije i netolerancije“ održan je u Beogradu u okviru Erasmus+ projekta „RIGHTS“ sa porukom „Poštovanje je cilj, govor mržnje ugrožava integritet u sportu“.

Projekat sprovodi sedam međnarodnih organizacija, Srbiju predstavlja Udruženje navijača „Džentlmen“, a učestvovali su još dva Univerziteta i četiri nevladine organizacije iz Italije, Portugala, Bugarske, Grčke i Turske.

Kako se navodi u saopštenju, skup je imao za cilj da predstavi savremenu ulogu sporta koja prevazilazi njegovu dimenziju fizičke aktivnosti na etičku, moralnu i obrazovnu stranu društvenog fenomena koji se odnosi na poštovanje ne samo sportskih pravila.

U okviru skupa predstavljen je i „Vodič“ koji ima za cilj da pomogne zainteresovanim subjektima u sportskom okruženju da strukturiraju sopstvenu mapu puta – Akcioni plan za primenu kreativnih pristupa u borbi protiv govora mržnje i diskriminacije, za obezbeđivanje održivog, pozitivnog i inkluzivnog okružženja i za uvođenje kulture poštovanja u sportu.

Takođe, predstavljen je i Etički kodeks ponašanja, kao jedan od rezultata projekta, gde se predlaže zainteresovanim sportskim klubovima, udruženjima i organizacijama da uspostave jasne i konkretne standarde, pravila i odgovornosti za ponašanje različitih grupa svojih članova.

Pored partnera na projektu, učesnici skupa su bili predstavnici sportskih krovnih organizacija i saveza, predstavnici sportskih klubova, treneri, predstavnici sportskih medija, kao i organizacije civilnog društva i organizacije mladih.

Aktivni učesnici na skupu bili su predstavnici klubova: FK Čukarički, FK
Lokomotiva, FK Dif, OK AS Beograd, Rvački klub Radnički, Sportska Mreža Beograd – Sportnet i Sportsko udruženje “Bridge United“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar