Protest slovenačkih evroposlanika zbog tvita češkog

BRISEL – Svih osmoro slovenačkih članova Evropskog parlamenta zatražilo je danas izvinjenje od svog češkog kolege Aleksandra Vondre jer je na Tviteru napisao da su fudbaleri praške Slavije prošle srede izgubili meč zbog slovenačkog sudije Damira Skomine i nazvao Slovence „oportunističkim svinjama“.

„Vaše ružne reči na Tviteru posle fubalskog meča između FC Slavija i FC Mitjilanda prošle srede, kojima Slovence opisujete kao ‘oportunističke svinje’, ne pogađaju nas, jer su niske i bezobrazne“, naveli su u svom pismu slovenački poslanici u EP.

Kako prenosi STA, oni ističu da Vondra nije uvredio Slovence, već svoj sopstveni narod, Čehe.

Slovenački poslanici dodaju da se Česi kakve oni poznaju sugurno stide takvog njegovog ponašanja i izražvaju nadu da će se Vondra izviniti zbog tog nepotrebnog izliva mržnje kako bio sačuvao čast svog naroda, koji zaslužuje bolje od toga da ga on predstavlja.

Pismo, koje je iniciraro poslanik Franc Bogovič a potpisali ga svi slovenački članovi EP-a, upučeno je i predsedniku Parlamenta Davidu Sasoliju i liderima Evropske konzervativne i reformističke poslaničke grupe, čiji je član Vondra.

Vondra je objavio tvit posle poraza u sredu Slavije od danskog Mitjilanda sa 4:1, za šta je okrivio slovenačkog sudiju.

„Uvek sam verovao da Slovenci mogu biti oportunističke svinje. pogledajte kao primer ponašanje slovenačkih turista u Hrvatskoj. To se danas ponovo potvrdilo“, napisao je Vondra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.