U trendu

Putin na sastanku sa glavnim trenerom ruskog trkačkog tima

Predsednik Rusije Vladimir Putin sastaće se sutra sa glavnim trenerom trkačkog tima atletske reprezentacije, Jurijem Borzakovskim, posle optužbi o sistemskom dopingu ruskih atletičara.

Svetska anti-doping agencija (WADA) je u jučerašnjem izveštaju navela da su se prethodnih godina ruski atletičari sistemski dopingovali i da je vlada učestvovala u zataškavanju, pa je preporučila da se ruski sportisti suspenduju iz takmičenja.

U izveštaju se navodi da su se agenti tajne službe mešali u rad laboratorije koja je testirala uzorke sportista na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju prošlog februara.

Ruski zvaničnici su danas negirali optužbe, rekavši da WADA nije pružila dokaze i da veruju da se radi o politici i zaveri kako bi se Rusija oklevetala.

Atletski savez saopštio je da će se glavni trener trkačkog tima Rusije Jurij Borzakovski sutra sastati sa Putinom u sporstkom centru u Sočiju. Navedeno je da će se razgovarati o pripremama za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru 2016. godine, ali i da bi moglo da se priča o optužbama WADA.

„Možda će o tome biti razgovora, ali ne obavezno u sklopu glavnog sastanka“, rekao je predsednik Atletskog saveza Rusije Vadim Zeličenok.

WADA je danas zatvorila anti-doping laboratoriju u Moskvi, a njen direktor Grigori Rodčenkov podneo je ostavku, prenela je novinska agencija Tas.

WADA je zatražila doživotnu suspenziju za Rodčenkova, koji je optužen za zataškavanje pozitivnih doping rezultata, iznuđivanje novca od sportista i uništavanje 1.417 uzoraka uoči dolaska inspektora Svetske anti-doping agencije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.