U trendu

Rafael Nadal će uvek biti rob sopstvenih navika (video)

Španski teniser Rafael Nadal oduvek je bio poznat po brojnim ritualima koje praktikuje na terenu. Jedan od najboljih tenisera sveta navodno pati od opsesivno-kompulsivnog poremećaja, što se vidi ako pažljivo posmatrate njegove mečeve.

https://youtu.be/_h3Yj2koKfc

Šoanac je svoju opsesiju doveo do savršenstva ali je činjenica da je i rob sopstvenih rituala.

Rafini rituali između poena i gemova ozbiljno idu na živce protivnicima, ali i ljubiteljima tenisa širom sveta. Nadal na svakom meču ponavlja određene radnje, kako bi smanjio napetost i otklonio uznemirujuće misli.

Kada izlazi, na teren staje isključivo desnom nogom, a reket obavezno drži u levoj ruci.

Stolice i peškiri moraju biti u ravni. Nadal tokom pauza u mečevima kada sedne na stolicu uvek korišćeni peškir stavlja na desnu stranu od sebe i čisti noge iznad kolena.

Flašice su dijagonalno poređane u odnosu na teren. Stavlja dve flašice perfektno dijagonalno u liniji, zatim uzima prvu flašicu, otvara je i pije vodu, a nakon toga je vraća na identično mesto. Onda uzima drugu flašicu, otvara je i pije vodu i vraća je na identično mesto koje se vidi jer je ostao trag.

Nakon bacanja novčića uvek usledi sprint do osnovne linije. Nikad ne gazi linije na terenu, osim u igri, a nakon pauze obavezno ustaje posle protivnika.

Dolazimo do rituala vezanih za servis – sad tek kreće zabava. Na šljaci uvek pre servisa očisti liniju. Zatim povlači šorc iz zadnjice dole, a majicu gore. Sledi čuveni “Nadalov pokret”: obriše se po nosu, stavi kosu iza levog uha (iako uvek nosi maramu koja drži kosu), opet nos, pa kosa iza desnog uha…

Nadal za svoje ritule tvrdi da nisu praznoverje, već samo “traži da poredak u okolini bude u skladu sa poretkom u njegovoj glavi”.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar