Rama odbio zahteve fudbalskih klubova za finansijsku podršku države

Premijer Albanije Edi Rama je danas odbio zahteve fudbalskih klubova koji bojkotuju utakmice, zahtevajući veću finansijsku podršku države.

Rama je rekao da je fudbal nezavisan i da klubovi mogu da nastave bojkot ako žele.

„Vlada nema obaveze prema fudbalu. Fudbal je industrija“, rekao je Rama novinarima.

Rama je naveo da je novim Zakon o sportu, po kojem su igrači dve godine oslobodjeni plaćanja poreza na prihod, i po kojem je porez na dodatu vrednost za ulaganje u sport šest odsto, „učinjeno sve što je moguće, što je razumno i isplativo za zemlju i fudbal“.

Albanski fudbalski klubovi bojkotuju novu sezonu već tri nedelje, a igrači su obećali da neće igrati dok njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.

Fudbalska profesionalna liga (FPL) podržala je bojkot klubova.

FPL je zatražila od vlade da oslobodi igrače plaćanja poreza na prihod do 10 godina, da se smanji porez na dodatu vrednost za sve fudbalske ekonomske aktivnosti sa 20 na šest odsto i da se izradi novi zakon o sponzorstvu.

Svakog vikenda timovi izlaze na teren, kapiteni pročitaju poziv Vladi da ih podrži, i onda napuste teren.

FPL i Fudbalski savez Albanije podsetili su premijera da je pre 18 meseci obećao da će podržati klubove koji su u finansijskim teškoćama.

„FPL je odlučna da nastavi bojkot i planira masovan protest fudbalera 10. oktobra“, navodi se u saopštenju izdatom posle svog sastanka, a pre obraćanja Rame.

„Zašto bi fudbaleri bili oslobodjeni plaćanja poreza deset godina. Uz svo dužno poštovanje, ali šta oni rade više od vas?“, pitao je Rama novinare.

Premijer je kritikovao vlasnike što bi da „svoje klubova oslobode finansijkih obaveza koje duguju državi, da bi imali (novca) za svoje druge poslove“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.