U trendu

Rizik se isplatio: Novak drastično promenio način serviranja (video)

Novak Đoković se, nakon šest meseci odsustva, ubedljivo vratio na teniski teren, ali je povratak doneo i jednu veliku promenu.

Veliki problem za Đokovića bio je kako da izdrži fizički zahtevne mečeve bez da ugrozi već povređeni lakat, koji nije želeo da operiše, a rešenje je sa svojim timom pronašao u promeni načina servisa. Nije to ‘novi servis’, već sam Novak objašnjava da je u pitanju ‘novi pokret prilikom serviranja’.

Promenio je položaj lakta i zamah unazad je sada mnogo snažniji. To je uticalo i na brzinu i na jačinu servisa, ali i to da bude spremniji za sledeći udarac. Ova promena nije velika, ali je nakon toliko godina Đoković bio primoran da zbog povrede, uz pomoć trenera Andre Agasija, donese odluku o ovakvoj izmeni. Nakon jednog meča na Australijan Openu još uvek je rano govoriti o tome da li se rizik isplatio, ali sve ide u prilog tome da je napravljena prava odluka.

Jer tokom meča sa Amerikancem Jangom, koji je Novak dobio sa 6-1, 6-2, 6-4, ništa nije ukazivalo na to da je iz tenisa bio odsutan šest meseci. A razlike u servisu bile su evidentne jer je Đoković pokušavao da poštedi lakat, i, kako je sam izjavio, ‘ima određenih poboljšanja u tehnici, koja mi omogućavaju da budem precizniji na servisu, ali i sprečavaju da preopteretim lakat’.

Novak je sada skratio zamah pri udarcu loptice, a reket je u nivou grudi, u odnosu na pre, kada ga je držao niže, skoro u nivou kolena. To ipak nije drastično uticalo na jačinu, spin i ugao povratnog zamaha jer se prosečna brzina njegovog servisa nije puno promenila.

https://www.youtube.com/watch?v=VpPgvXbnwM4

I sam Đoković priznaje da će mu trebati vremena da se privikne na novu tehniku serviranja. – Drugi servis je bio veoma, veoma dobar. Prvi servis je oscilirao – izjavio je najbolji srpski teniser, čiji je naredni protivnik Francuz, Gael Monfis.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)