Roberto Bađo

Roberto Bađo, legenda svetskog fudbala, rođen je 18. februara 1967. godine u selu blizu Vićence, u Italiji. Fudbal je počeo da igra u najmlađoj kategoriji lokalnog kluba. Devet godina je proveo u svom rodnom kraju da bi, posle utakmice u kojoj je dao čak šest golova, zvanično bio pozvan u prvi tim Vićence, koja je tada bila u Seriji C. Tada je imao samo 15 godina.

Odlične igre koje je pružio tokom dve sezone obezbedile su mu mesto u nacionalnom timu do 16 godina. Sa Vićencom je ušao u Seriju B, ali 1985. godine prelazi u Fiorentinu, koja je bila član prve italijanske lige. Već 1989. godine dobija mesto u nacionalnom timu Italije. I ovde prikazuje odlične igre, što ga ubrzo odvodi u Juventus.

Najveće uspehe sa ovim klubom postigao je 1992/93. godine, kada je osvojio nacionalni šampionat i prikazao odlične igre u kupu UEFA. Ostao je poznat i po jednom neprijatnom događaju: na svetskom prvenstvu 1994. godine promašio je penal u finalu protiv Brazila. I sam kaže da mu je to bio najteži trenutak u karijeri. Taj događaj, doduše u drugom kontekstu, iskorišćen je i u reklami za viski.

Povreda koju je dobio na pomenutom svetskom prvenstvu omela ga je u nacionalnom šampionatu. Međutim, Juventus je te sezone osvojio duplu krunu, a u prvi plan je izbio Del Pjero. Roberto je dobio ponudu da ostane u Juventusu, s tim da prima samo 30 % svoje zarade. On je to odbio i otišao u Milan, klub u kom je svoju karijeru priveo kraju.

Ostao je poznat kao ličnost koja je obeležila jedan svetliji deo italijanske fudbalske istorije. Danas živi sa porodicom u Milanu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.