U trendu

Ruski reprezentativci odbili da idu na Olimpijadu bez nacionalne zastave

Bokseri ruske reprezentacije su odbili da idu na Olimpijadu u Tokio bez nacionalne zastave, izjavio je za Sputnjik generalni sekretar Bokserske federacije Rusije Umar Kremljev.

„Momci će putem suda tražiti da se takmiče pod zastavom. Sada treba da vidimo koje korake će preduzeti Olimpijski komitet Rusije i Ruska antidoping agencija, ali ćemo i mi sami da analiziramo mogućnost osporavanja ove odluke. Za nas je najvažnije da naši bokseri nastupaju pod zastavom Rusije i da se čuje naša himna. Bez toga nema smisla učestvovati“, rekao je Kremljev.

Ranije je bilo saopšteno da će država podneti zahtev za organizaciju Evropskog prvenstva 2021. godine u Čeljabinsku i Svetskog kupa 2020. godine.

„Treba postići neki sporazum sa VADA, kako bi i Svetski kup i Evropsko prvenstvo bilo održano u Rusiji. Više puta sam govorio da je Rusija velika sportska sila, svi turniri na teritoriji naše države se organizuju na najvišem nivou“, dodao je Kremljev.

On je izrazio mišljenje da to što se dešava nije samo problem Rusije, već celog međunarodnog sporta i da se ne treba optuživati država, već „neku konkretnu federaciju“.

U ponedeljak je Izvršni odbor VADA jednoglasno usvojio preporuke Nezavisnog odbora za usaglašenost VADA (CRC) i suspendovao ruske sportiste sa velikih međunarodnih sportskih takmičenja u naredne četiri godine, uključujući Olimpijske i Paraolimpijske igre. Dozvolu za takmičenje dobiće samo „čisti“ sportisti iz Rusije koji će se takmičiti u neutralnom statusu. Za Rusku antidoping agenciju (RUSADA) navedeno je da ne poštuje svetski antidoping kodeks.

(Sputnjik)

Napišite komentar