U trendu

Ruski sportisti neće moći na OI u Tokiju!?

Ruskim sportistima možda neće biti dozvoljeno da učestvuju na Olimpijskim igrama 2020. godine u Tokiju, izjavio je predsednik Olimpijskog komiteta Rusije Stanislav Pozdnjakov.

Pozdnjakov je naveo da je „situacija vrlo ozbiljna“, pošto je izvršni odbor VADA po ubrzanoj proceduri inicirao pitanje o statusu agencije RUSADA.

Organizacije odgovorne za prenos baza podataka za tri nedelje moraju ili da dokazima odbace sumnje u bilo kakve manipulacije, ili da preduzmu sveobuhvatne mere kako bi identifikovale umešane u taj slučaj, dodao je on.

„U protivnom slučaju, zajedno sa problemom koji je povezan sa statusom RUSADA i posledicama koje zbog toga mogu da proisteknu za ceo naš sport, biće ugroženi i izgledi za učešće Olimpijske reprezentacije Rusije na Igrama u Tokiju sledeće godine“, istakao je predsednik OKR-a.

Pozdnjakov je naglasio da su uloženi ozbiljni diplomatski napori u vraćanje poverenja međunarodne sportske zajednice, kao i u neograničeno učešće ruskih sportista na olimpijskim takmičenjima.

„Međutim, sada postoji rizik da se ponovo suočimo sa različitim ograničenjima iz razloga sa kojima nemamo nikakve veze“, dodao je on.

Takođe je izrazio nadu da će „kolege ovlašćene da se bave tim problemom brzo izaći na kraj sa teksturom na kojoj se zasnivaju pitanja VADA i dati ubedljive odgovore“.

U ponedeljak je objavljeno da je VADA pokrenula proceduru oduzimanja agenciji RUSADA statusa usaglašenosti sa globalnim anti-doping kodom. Rusija se sumnjiči za manipulisanje podacima Moskovske anti-doping laboratorije koji su upućeni agenciji VADA početkom 2019. godine. Pritom, VADA zahteva da Rusija u naredne tri nedelje odgovori na te okolnosti.

Na Zimskim olimpijskim igrama 2018. godine u Pjongčangu ruski sportisti su nastupali pod olimpijskom zastavom i imenom olimpijski sportisti iz Rusije.

Prema pravilima VADA, koja su stupila na snagu u aprilu 2018. godine, ako nacionalna anti-doping agencija nije usklađena sa pravilima VADA, biće zabranjeno učešće nacionalnog olimpijskog komiteta i nacionalnog paraolimpijskog komiteta na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar