U trendu

Ruskim i beloruskim sportistima zabranjeno učešće na ceremoniji otvaranja OI

Ruskim i beloruskim sportistima neće biti dozvoljeno da učestvuju u tradicionalnom defileu na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Parizu, saopštio je danas Međunarodni olimpijski komitet (MOK).

Na ceremoniji otvaranja Igara 26. jula hiljade sportista će ploviti čamcima niz Senu nekiliko kilometara prema Ajfelovoj kuli, umesto uobičajenog defilea sportista na stadionu.

MOK je saopštio da će sportisti iz Rusije i Belorusije, kojima je dozvoljeno da se takmiče na Olimpijskim igrama kao neutralni, imati priliku da „iskuse događaj“, verovatno posmatrajući u blizini reke.

MOK je to odlučio dve sedmice nakon što je Paraolimpijski komitet zabranio ruskim i belorusikim sportistima učešće na ceremoniji otvaranja 28. avgusta.

Rusiji i Belorusiji zabranjeno je učešće u ekipnim sportovima na Olimpijskim igrama u Parizu zbog rata u Ukrajini, a MOK je postavio proceduru u dva koraka kako bi pojedini sportisti iz tih zemalja mogli da dobiju neutralni status.

Te sportiste prvo mora da odobri upravno telo njihovog pojedinačnog sporta, a zatim i komisija za razmatranje, koju imenuje MOK.

Neutralni sportisti ne smeju javno da podržavaju rat u Ukrajini, niti da budu povezani sa vojnim ili državnim agencijama. Nejasno je da li će članstvo u nekom ruskom vojnom klubu, kao što je CSKA, biti razlog za uskraćivanje neutralnog statusa.

MOK je danas saopštio da se očekuje da oko 36 neutralnih sportista sa ruskim pasošima i 22 sportista sa beloruskim pasošima izbore učešće na Igrama u Parizu.

Odluka o tome da li će tim sportistima biti dozvoljeno da učestvuju na ceremoniji zatvaranja 11. avgusta, biće doneta kasnije.

Sve medalje koje osvoje neutralni sportisti neće se računati kao koletkivna grupa na ukupnoj tabeli medalja.

MOK je naveo da će neutralni sportisti biti pod zastavom boje žada (zelena) koja će se koristiti na ceremoniji dodele medalja, gde će biti intonirana posebno napisana himna, bez teksta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar