U trendu

Sahranjen Ranko Žeravica

Legenda srpske i jugoslovenske košarke Ranko Žeravica, koji je umro u četvrtak u 86. godini, sahranjen je danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Predsednik Košarkaškog saveza Srbije (KSS) Dragan Đilas rekao je na komemoraciji održanoj u Skupštini Beograda da je srpska košarka mnogo izgubila.

„Okupili smo se ovim tužnim povodom, da odamo počast jednom od ljudi bez kojih srpska i jugoslovenska košarka ne bi bile ono što su danas. Doneo je Jugoslaviji olimpijsko i svetsko zlato, pregršt medalja sa velikih takmičenja. Napravio je sa još nekim velikim ljudima ono što je jugoslovenska košarka bila decenijama u svetskoj košarci, a sada su tim putem nastavile nove države“, rekao je Đilas.

Đilas je, zajedno sa generalnim sekretarom KSS-a Dejanom Tomaševićem, uručio medalju Žeravicinom unuku.

Manolo Flores, košarkaški trener i Žeravicin prijatelj iz Španije koji je došao kao predstavnik Barselone, rekao je da je njemu to bila druga zemlja i da je za samo dve godine u katalonskom klubu ostavio neizbrisiv trag.

„Znajte da svi igrači koji su prošli kroz njegove ruke imaju prelepa sećanja na Ranka i sve ono što je značio za njih. Šta je Ranko značio za Barselonu, najbolje je opisao pre par dana jedan španski novinar, koji je napisao da je Žeravica za Barselonu u košarci bio ono što je Johan Krojf bio u fudbalu. Ima trenera koji osvoje nešto i prolaze, ali Ranko je od onih koji dođu i promene klub. Jeste bio kod nas samo dve godine, ali je uspeo u tome da 50-60 odsto nas igrača ostane u klubu 10 godina“, rekao je Flores.

„O njegovim trenerskim kvalitetima znate i više od mene. On nas nije učio samo košarci, nego i radu, disciplini i timskom duhu. Za ovih 40 godina, uvek kada smo mogli, tražili smo ga pogledom u hali, uvek smo pitali gde je, a kad bismo ga našli, imao je za svakog od nas po neku reč kojom bi nas podigao i motivisao. Nikad ga nećemo zaboraviti, uvek će biti u našim srcima“, dodao je Flores.

Komemoraciji je prisustvovao veliki broj ljudi, među kojima Borislav Staković, Dejan Bodiroga, Vlade Đurović, Bogdan Tanjević, Božidar Maljković, Dražen Dalipagić, Mirko Novosel, Miroslav Nikolić, Zoran Slavnić i drugi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.