U trendu

Šarapova bi mogla da izbegne maksimalnu suspenziju od četiri godine

Ruska teniserka Marija Šarapova mogla bi da izbegne maksimalnu četvorogodišnju suspeniziju zbog korišćenja dopinga ako dokaže da je iz zdravstvenih razloga uzimala zabranjenu supstancu meldonijum, rekla je danas bivša direktorka britanske etičke i anti-doping agencije Mišel Veroken.

Šarapova je juče saopštila da su njeni doping rezultati na ovogodišnjem Australijan openu bili pozitivni na supstancu meldonijum, koji je na listi zabranjenih od 1. januara ove godine. Osvajačica pet grend slem titula rekla je da je 22. decembra od Svetske anti-doping agencije (WADA) dobila obaveštenje o promeni, ali da nije pročitala spisak i da snosi punu odgovornost.

WADA je tokom prošle godine pratila program upotrebe meldonijuma, a od početka godine stavila ga je na listu zabranjenih supstanci. Šarapova je rekla da je meldonijum uzimala od 2006. godine iz zdravstvenih razloga, zbog nepravilnog rada srca. Ona će biti suspendovana od 12. marta i suočava se sa četvorogodišnjom suspenzijom.

Bivša direktorka britanske etičke i anti-doping agencije Mišel Veroken rekla je bi 28-godišnja Šarapova mogla da dobije jednogodišnju suspenziju, što je minimalna kazna za takav prekršaj, ako uspe da dokaže da je meldonijum koristila iz zdravstvenih razloga.

„Ovo je strogo pitanje odgovornosti i biti pozitivan na tesitranju na zabranjenu supstancu, kao što se i dogodilo, je strogo pitanje odgovornosti. Vi ste odgovorni za ono što se nalazi u vašem uzorku, odgovorni ste za ono što unosite u svoje telo. Samo reći da niste primetili da je lek dodat na spisak neće se smatrati izgovorom prilikom procene kazne“, reklaje Veroken, preneo je Skaj Sports.

„Sada je pred Marijom Šarapovom i njenim timom izazov da prikažu dijagnostički dokaz da je zbog zdravstvenog stanja u kom se nalazi morala da koristi taj lek. Ali, ako to zaista dokaže, mogla bi da dobije blažu kaznu disciplinske komisije“, dodala je ona.

Sponzori Najk, Taj Hojer i Porše su privremeno suspendovali ugovore sa Šarapovom dok traje istraga.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.