U trendu

Saslušanje o slučaju Šarapove neće se održati pre juna

Predsednik Teniskog saveza Rusije Šamil Tarpiščev rekao je danas da saslušanje povodom slučaja Marije Šarapove zbog uzimanja meldonijuma možda neće biti održano pre juna.

Šarapova je u martu priznala da je pala na doping testu na Otvorenom prvenstvu Australije u januaru, pošto su njeni rezultati bili pozitivni na meldonijum, supstancu koju je Svetska anti doping agencija (WADA) početkom godine stavila na listu zabranjenih.

Ona je tvrdila da je iz zdravstvenih razloga uzimala meldonijum i da nije znala da je ta supstanca na listi zabranjenih. Šarapova je suspendovana, a saslušanje je trebalo da se održi ove nedelje.

„Njena situacija je komplikovana. Stvar je u tome što je ona priznala da je uzimala meldonijum. Slučaj neće biti razmatran sve dok se dve laboratorije ne pripreme. Verujem da se to neće dogoditi pre juna“, rekao je Tarpiščev.

Meldonijum se koristi kod bolesti srca i utvrdjeno je da povećava izdržljivost, poboljšava oporavak, štiti od stresa i poboljšava rad centralnog nervnog sistema. Zabranjen je u SAD, a može se kupiti u Rusiji, Ukrajini, Moldaviji, Belorusiji, Azerbejdžanu i Jermeniji.

WADA je 11. aprila saopštila da je prihvatljivo prisustvo manje od jednog mikrograma meldonijuma u uzorcima sportista koji su testirani pre 1. marta, pošto još ne može da ustanovi koliko se ta supstanca zadržava u organizmu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.