U trendu

Sautgejtov put sa Engleskom se pretvara u pozorišni komad

Karijera Gareta Sautgejta kao selektora fudbalske reprezentacije Engleske biće adaptirana u pozorišni komad, sa Džozefom Fajnsom u glavoj ulozi.

Pod nazivom „Draga Englesko“, a u vezi sa pismom koje je Sautgejt uputio navijačima u junu 2021. godine, neposredno pre Evropskog prvenstva, komad je napisao Džejms Grejem i trebalo bi da bude na repertoaru Narodnog pozorišta u Londonu od juna.

Komad je inspirisan Sautgejtovim putem od njegovog promašenog jedanaesterca tokom izvođenja penala u polufinalu Evropskog prvenstva 1996. godine kada je Engleska izgubila od Nemačke.

Na klupi reprezentacije od 2016. godine, nekoliko meseci posle katastrofalnog Evropskog prvenstva, bivši defanzivac je promenio mentalitet svoje selekcije i odveo ih u polufinale Svetskog prvenstva 2018, a potom i u finale Evropskog prvenstva 2021. godine na Vembliju gde je Engleska poražena posle penala od Italije.

„Ono što (ovu priču) čini Šekspirovskom je to što se vraća u onaj trenutak, 1996. godine, kada je osetio svu težinu istorije, pritisak i očekivanja kada je promašio penal“, rekao je Džejms Grejem za Bi-Bi-Si (BBC).

„Dvadeset dve godine kasnije, on je bio taj koji je razbio tu kletvu izvođenja penala za Englesku, omogućivši im da prvi put pobede u izvođenju penala na Svetskom prvenstvu (u osmini finala protiv Kolumbije)“, dodao je on.

Komad se, takođe, dotiče i težih vremena u Sautgejtovom mandatu, uključujući i rasističke uvrede na račun Markusa Rašforda, Džejdona Sanča i Bukaja Sake nakon što u finalu EP 2021. nisu realizovali penale posle kojih je Engleska poražena od Italije.

Engleska se nada da će osvojiti prvu veliku titulu u muškoj konkurenciji od Svetskog prvenstva 1966. godine.

„Mislim da je ono što se dogodilo muškoj fudbalskoj reprezentaciji Engleske u proteklih šest godina bilo ništa drugo do izuzetno“, rekao je dramaturg, koji se nada da će njegova predstava oslikati „identitet fudbalskog tima i jedne zemlje“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar