U trendu

Sedam godina u Čelsiju, ni minut u timu

Kada je Džon Teri ovog leta napustio Čelsi, posle punih 19 godina, igrač sa najdužim stažom u londonskom klubu postao je neko ko nije odigrao ni minut u prvom timu. Najzagriženiji navijači „plavih“ možda znaju o kome se radi, oni koji malo površnije prate dešavanja u engleskom fudbalu, verovatno ne bi mogli da pogode o kome je reč.

U pitanju je Matej Delač, hrvatski golman, koji je pre sedam godina stigao na „Stamford bridž“, kao ekstra-talenat Intera iz Zaprešića, koji je na njegovom transferu zaradio čak tri miliona evra.

Put od talenta do fudbalera je posut trnjem i preprekama, percepcije u fudbalu su nezahvalne, pa je Delač svih sedam godina zvanično bio član Čelsija, a za to vreme promenio čak osam klubova, prenose Vijesti.

Ni na jednoj od brojnih pozajmica – (Vitese, Vitorija, Češke Buđejovice, Inter Zaprešić, Vojvodina, Sarajevo, Arle, Muskron) – nije uspeo da se nametne i da se vrati u Čelsi, da počne bar jednu sezonu u klubu koji ga je doveo kao 17-godišnjaka, da se nađe makar i na klupi.

Bilo je, doduše i administrativnih problema, jer je hrvatskim igračima bila potrebna radna dozvola za Premijer ligu, koja je podrazumevala i određen broj nastupa u reprezentaciji. Delač je prošao sve mlađe selekcije, ali nikada nije debitovao u seniorskoj.

Delaču višegodišnji ugovor ističe narednog leta, a trenutno je ni na nebu ni na zemlji – nije u planovima Čelsija, čiji je igrač, niti ima ponudu gde da nastavi karijeru. On, ipak, ne žali što je svih ovih godina bio „zarobljen“ ugovorom u klubu, u kome je mesto na golu bilo rezervisano za Petra Čeha i Tiba Kurtou.

„Sam osećaj da si deo Čelsija, da treniraš sa takvim golmanima, me ispunjava. Mislim, ipak, da je vreme za novi početak“, rekao je Delač.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike