U trendu

Sedam godina u Čelsiju, ni minut u timu

Kada je Džon Teri ovog leta napustio Čelsi, posle punih 19 godina, igrač sa najdužim stažom u londonskom klubu postao je neko ko nije odigrao ni minut u prvom timu. Najzagriženiji navijači „plavih“ možda znaju o kome se radi, oni koji malo površnije prate dešavanja u engleskom fudbalu, verovatno ne bi mogli da pogode o kome je reč.

U pitanju je Matej Delač, hrvatski golman, koji je pre sedam godina stigao na „Stamford bridž“, kao ekstra-talenat Intera iz Zaprešića, koji je na njegovom transferu zaradio čak tri miliona evra.

Put od talenta do fudbalera je posut trnjem i preprekama, percepcije u fudbalu su nezahvalne, pa je Delač svih sedam godina zvanično bio član Čelsija, a za to vreme promenio čak osam klubova, prenose Vijesti.

Ni na jednoj od brojnih pozajmica – (Vitese, Vitorija, Češke Buđejovice, Inter Zaprešić, Vojvodina, Sarajevo, Arle, Muskron) – nije uspeo da se nametne i da se vrati u Čelsi, da počne bar jednu sezonu u klubu koji ga je doveo kao 17-godišnjaka, da se nađe makar i na klupi.

https://twitter.com/FanAnticsFC/status/928300098911657986

Bilo je, doduše i administrativnih problema, jer je hrvatskim igračima bila potrebna radna dozvola za Premijer ligu, koja je podrazumevala i određen broj nastupa u reprezentaciji. Delač je prošao sve mlađe selekcije, ali nikada nije debitovao u seniorskoj.

Delaču višegodišnji ugovor ističe narednog leta, a trenutno je ni na nebu ni na zemlji – nije u planovima Čelsija, čiji je igrač, niti ima ponudu gde da nastavi karijeru. On, ipak, ne žali što je svih ovih godina bio „zarobljen“ ugovorom u klubu, u kome je mesto na golu bilo rezervisano za Petra Čeha i Tiba Kurtou.

„Sam osećaj da si deo Čelsija, da treniraš sa takvim golmanima, me ispunjava. Mislim, ipak, da je vreme za novi početak“, rekao je Delač.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.