U trendu

Semenja izgubila pravnu bitku: Nastaviću da se borim

Južnoafrička atletičarka Kaster Semenja izgubila je danas svoju dugu pravnu bitku protiv pravila IAAF o dopuštenom nivou testosterona koji je prirodno povećan kod atletičarki.

Švajcarski vrhovni sud odbacio je danas žalbu dvostruke olimpijske šampionke na presudu Suda za sportsku arbitražu koji je stao na stranu IAAF iako pravilo o testosteronu pogadja trkačice s „razlikom u razvoju pola“ (differences of sex development  – DSD).

Današnja presuda znači da Semenja (29) neće moći da brani olimpijsku titulu na 800 metara na Igrama u Tokiju sledeće godine, niti da se takmiči na bilo kojem vrhunskom takmičenju na trkama od 400 metara do jedne milje, osim ako ne pristane da joj se lekovima ili operacijom smanji nivo testosterona.

Ona je to i danas odbila, kao više puta dosad.

„Veoma sam razočarana ovom presudom, ali odbijam da dozvolim da me IAAF kljuka lekovima ili da me spreči da budem ono što jesam. Izostavljanje sportistkinja ili ugrožavanje našeg zdravlja isključivo zbog naših prirodnih sposobnosti, vodi IAAF na pogrešnu stranu istorije“, rekla je Semenja.

„Nastaviću da se borim za ljudska prava sportistkinja, kako na stazi tako i van nje, sve dok svi ne budemo slobodni da trčimo onakve kakve smo rodjene. Znam šta je ispravno i učiniću sve da zaštitim osnovna ljudska prava devojaka širom sveta“, dodala je ona.

Pravila se ne primenjuju na trkama ispod 400 metara, tako da bi Semenja mogla da se takmiči na 200 metara na Olimpijskim igrama, a da pri tom ne smanjuje nivo testosterona.

Semenja (29) je rodjena sa muškim hromozomom, ali i ženskim osobinama. Pravno je identifikovana kao žensko, ali je Svetska atletika na sudu tvrdila da je Semenja „biološki muško“, što je ona ljutito odbacila.

Ona se proslavila kao 18-godišnjakinja kada je osvojila zlatnu medalju na 800 metara na Svetskom prvenstvu 2009. godine. Osvojila je dve olimpijske titule i tri svetske titule.

Greg Not, dugogodišnji Semenjin advokat u Južnoj Africi, rekao je da njen medjunarodni tim pravnika „razmatra presudu i mogućnosti da je ospore pred evropskim i domaćim sudovima“.

Svaka žalba Evropskom sudu za ljudska prava verovatno neće dobiti epilog do početka Olimpijskih igara u Tokiju sledećeg jula.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar