U trendu

Šenžen i Beograd: Gradovi pobratimi koje spaja maraton

ŠENŽEN – Poseta delegacije Beograda i BGD maratona kineskom Šenženu, povodom maratona u ovom gradu sa više od 20 miliona stanovnika, potvrdila je pobratimske odnose koji traju već skoro deceniju.

Beograd i Šenžen postali su zvanično partnerski gradovi nakon što je Univerzijada 2009. održana u glavnom gradu Srbije, a naredni domaćin, dve godine kasnije, bio je Šenžen.

U međuvremenu uspostavljena je sjajna saradnja u oblasti turizma, a poseban partnerski odnosu napravljen je u maratonu, zahvaljujući kome kineski trkači dolaze u Beograd, a danas u i trkači iz Srbije učestvovali na sedmom Šenženskom maratonu.

Ove godine prema rečima direktora BGD maratona Dejana Nikolića oko 100 kineskih trkača učestvovalo je na trci, sledeće će taj broj biti bar dvostruko veći.

„Veoma smo zadovoljni prezentacijom koju smo imali ovde. Mogu da kažem da je interesovanje kineskih trkača veće nego što smo očekivali i siguran sam da će naredna godine cifre biti rekordne“, rekao je Nikolić Tanjugu u Šenženu.

Zadovoljstvo rezultatima posete Šenženu izrazio je i zamenik direktora Turističke organizacije Beograda Slobodan Unković.

„Imali smo sjajne sastanke sa ljudima iz ovog prijateljskog grada sa skoro 25 miliona stanovnika. Razmenili smo iskustva, u organizaciji socijalnih i gradskih službi, a posebno o tome kako jedan događaj kao što je maraton utiče na turističke potencijale. Naravno, iskoristili smo priliku da ih pozovemo da naredne godine budu naši gosti u Beogradu“, istakao je Unković.

Beogradski maraton, 33. po redu, održava se 26. aprila 2020. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.