U trendu

Skandal: Odbojkašica ostala trudna, klub je tužio

Kulturni skandal, sportski poslodavci zaboravili temeljna ljudska prava, ovim rečima italijanski mediji pišu o slučaju profesionalne odbojkašice Lare Lulji iz Pordenonea, na severu Italije.

Lara je u 41. godini zatrudnela i od svoga kluba zatražila da joj plate ono sto je zaradila dok je igrala, a klub ne samo da je odbio, već ju je tužio i traži odštetu.

“U ovoj beskrupuloznoj inicijativi krije se stvarni kulturni skandal naše zemlje, koji je dostigao tačku na kojoj se savest sportskih poslodavaca zamagli do te mere da zaborave koja su temeljna prava ljudi”, piše u saopštenju Nacionalne asocijacije sportista, čija predsednica je uputila pismo premijeru Mariju Dragi tražeći da reaguje.

„Ovaj slučaj ne samo da nije usamljen i sigurno se ne odnosi samo na odbojku, već naglašava uobičajenu i nedostojnu praksu, a koju osuđujemo već 21 godinu. Zahvaljujući ovom običaju, sportistkinje u timskim ili pojedinačnim sportovima, čim zatrudne, dožive da se njihovi ugovori ponište, ostajući bez ikakvih prava i bilo kakve zaštite“, izjavila je predsednica Asocijacije, Luiza Gariba Riziteli.

Vest je u vrhu interesovanja svih medija, viralno se proširila društvenim mrežama, osude stižu sa svih strana, a reagovali su i članovi parlamenta.

Bivša predsednica parlamenta Laura Boldrini je na svojoj zvaničnoj fejsbuk stranici napisala da ovaj slučaj potvrđuje da u Italiji nema puno razloga da se organizuje proslava 8. marta, već borba za jednakost polova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar