U trendu

Skijaški „Evropa kup 2021“ za žene na Kopaoniku

BEOGRAD – Srbija će biti domaćin prestižnog evropskog takmičenja u skijanju „Evropa kup 2021“ u disciplinama slalom i veleslalom za žene koji će se održati od 22. do 25. februara na stazi Crna Duboka na Kopaoniku, najavljeno je danas na konferenciji za medije u Privrednoj komori Srbije (PKS)

Najavljeno je 90 takmičara iz 20 zemalja, a takmičenje će biti organizovano uz poštovanje svih epidemijskih mera, saopštila je PKS.

„Značaj sportskih događaja za lokalnu i regionalnu ekonomiju je nemerljiv i zahteva pripremu i razvoj infrastrukture, promoviše destinaciju i utiče na popularnost sporta. Nadamo se da će ovo prvenstvo biti početak stabilizacije života u svim sferama, kao i vetar u leđa za sve nove događaje“, rekla je sekretar Udruženja za turizam PKS Tijana Maljković.

Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Žikica Nestorović rekao je da je manifestacija „Evropa kup 2021“ posebno značajna zbog trenutka u kojem se održava, jer će nas potvrditi kao ozbiljnu, odgovornu, sigurnu i bezbednu turističku destinaciju.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je u proteklih pet godina u različite infrastrukturne projekte uložilo 122 miliona dinara sa ciljem razvoja turizma na Kopaoniku, rekao je Nestorović.

Dodaje da su sva ulaganja dala rezultate i da je svaka sledeća ski sezona bolja od prethodne.

Predsednik Skijaškog saveza Srbije Goran Jevremović kaže da je čast organizovati takmičenje evropskog ranga u Srbiji.

„Možemo reći da je ovo istorijski događaj, jer se Evropski kup organizuje u Srbiji prvi put nakon 37 godina i verujemo da će se značaj ovog takmičenja tek osetiti, kako u skijanju kao sportu, tako i uvrštavanjem Kopaonika na mapu Međunarodne skijaške federacije,” rekao je on.

To je, kaže, pravi način da skijanje dobije svoje mesto u Srbiji i očekuje da će „Evropa kup 2021“ popularizovati taj sport kod nas.

Direktor JP Skijališta Srbije Dejan Ćika ističe da je dovođenje „Evropa kupa 2021 “ samo početak i najavljuje da će se potruditi da u skorijoj budućnosti dovedu i Svetski kup na neku od naših planina.

Organizatori takmičenja su Skijaški savez Srbije, JP Skijališta Srbije i Ski centar Kopaonik, pod pokroviteljstvom Međunarodne skijaške federacije (FIS) i uz podršku PKS, Ministarstva omladine i sporta, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.