U trendu

Španija pobedila Švajcarsku posle penala i plasirala se u polufinale EP

Fudbalska reprezentacija Španije plasirala se večeras u polufinale Evropskog prvenstva, pošto je u Sankt Peterburgu pobedila Švajcarsku posle izvodjenja jedanaesteraca sa 3:1, nakon što je posle regularnog dela i produžetaka bilo 1:1.

Španija je povela u osmom minutu autogolom Denisa Zakarije, a Švajcarska je izjednačila u 68. minutu golom Džerdana Šaćirija. Utakmica je završena nerešeno 1:1, rezultat se nije promenio ni posle produžetaka, pa su izvodjeni jedanaesterci.

U prvoj seriji Buskec je pogodio stativu, a Švajcarska je povela golom Marija Gavranovića. Španija je izjednačila golom Danija Olma, a zatim je golman Unaj Simon odbranio šut Fabijana Šera.

Švajcarski golman Jan Zomer je zatim odbranio penal Rodriju, a Simon je posle toga odbranio šut Manuela Akandjija. Španija je povela golom Djerarda Morena, a posle njega preko gola je šutirao Ruben Vargas. Pobedu Španiji doneo je Mikel Ojarsabal, koji je bio precizan u poslednjoj seriji.

Španija je povela posle prve prilike na utakmici, u osmom minutu. Djordji Alba je šutirao sa ivice šesnaesterca, lopta je na putu ka golu pogodila Zakariju i otišla u mrežu.

Španija je imala inicijativu, a šansu da udvostruči prednost propustio je Sesar Aspilikueta u 25. minutu, kada je posle kornera zahvatio loptu glavom, ali je golman Zomer dobro odbranio.

Posle toga Švajcarska se oslobodila pritiska, a Akandji je u 36. šutirao preko gola. Do kraja poluvremena ekipe nisu napravile nijednu pravu priliku i rezultat se nije promenio.

Švajcarska je imala dobru priliku u 56. minutu posle kornera Rikarda Rodrigesa, kada je Zakarija zahvatio loptu glavom i poslao je pored gola. Novu šansu Švajcarska je propustila u 64. minutu kada je u šansi bio Stiven Cuber, a španski golman Emeri dobro odbranio i izbacio loptu u korner.

Švajcarska je izjednačila u 68. minutu. Španski igrači su Pau Tores i Djoan Laporta su pogrešili prilikom dodavanja, loptu je uzeo Remo Frojler i dodao do Šaćirija, koji je bez problema poslao u mrežu.

U 77. minutu Švajcarska je ostala sa desetoricom, pošto je Frojler dobio direktan crveni karton zbog starta na Morenu. Španci su do kraja imali više loptu, ali su samo jednom pokušali da ugroze protivnički gol, kada je Moreno šutirao, a golman Zomer lako odbranio, pa je utakmica otišla u produžetke.

Španija je bila bolja u prvom produžetku, imala je šanse preko Morena, Albe i Ojarsabala, ali je dobro branio Zomer.

I u drugom produžetku Španija je napadala, a Švajcarska se branila. U 110. minutu u dobroj šansi je bio Markos Ljorente, ali je njegov šut dobro izblokirao Rodriges. Posle njega pokušao je i Olmo, a golman je bio siguran. Zomer je odbranio zatim i udarac Serhija Buskeca, kao i Morena u 118. minutu, pa su pobednika odlučili jedanaesterci.

Španci su bili sigurniji, odlučujući pogodak u petoj seriji postigao je Ojarsabal i odveo svoju ekipu u polufinale.

Ekipa Luisa Enrikea će u polufinalu, 6. jula na londonskom Vembliju igrati protiv pobednika večerašnje utakmice Italije i Belgije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.