U trendu

Španović učestvuje u Šangaju

Srpska rekorderka u skoku u dalj Ivana Španović učestvovaće sutra na mitingu Dijamantske lige u Šangaju.

Sezona mitinga Dijamantske lige otvorena je mitingom u Dohi prošle nedelje, ali kada je u pitanju disciplina skok udalj, sezona na otvorenom počinje mitingom u Šangaju.

Španovićevoj će ovo biti prvo takmičenje posle osvajanje srebrne medalje na prvenstvu sveta u dvorani ranije ove godine.

Miting u Šangaju biće i premijera novih pravila takmičenja, kao i bodovnog sistema.

Naime, kada je konkretno u pitanju skok u dalj, atletičarke će imati pravo nastupa samo u tri serije, posle čega će takmičenje nastaviti najbolje četiri takmičarke.

Organizatori su pored novih pravila takmičenja uveli i izmene u bodovnom sistemu, pa će tako prvo mesto donositi 10 bodova, drugo šest, četiri boda će se dobijati za treće mesto, tri za četvrto, dva boda će donositi peta pozicija, a šesta jedan bod.   

„Smanjenje broja takmičara koji imaju pravo nastupa posle treće serije jednostavno ne ide u prilog razvoja sporta, to je vrlo radikalan potez, i lično sam protiv toga. Kada su u pitanju izmene u bodovnom sistemu, to smatram daleko pozitivnijom promenom jer se sportistima daje više mogućnosti i raste neizvesnost oko redosleda krajnjeg poretka. Na ovaj način više atletičarki će imati priliku da se nadje u trci za sveukupnog pobednika“, rekao je Goran Obradović, trener Španovićeve.

Obradović je istakao je da će Ivana Španović u Šangaju skakati iz kraćeg zaleta jer joj je to prvo takmičenje, ali je dodao da i pored toga očekuje velike daljine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar