U trendu

Španska liga brani Real i Atletiko

Uprava španske fudbalske lige stala je danas u zaštitu Real Madrida i Atletiko Madrida, koje je Fifa suspendovala zbog kršenja transfer pravila, tako što je istakla njihovu staru praksu zaštite maloletnih igrača.

Real i Atletiko su kažnjeni zbog kršenja pravila registracije mladih igrača, tako da u sledeća dva prelazna roka neće moći da dovode igrače. Klubovi su već najavili žalbu na ovu kaznu, sličnu onoj kojom je Barselona kažnjena 2015.

„Španski fudbal, kroz svoje klubove, podržava politiku zaštite maloletnika, kao i brigu za njihov razvoj i njihov trening. Ponašanje Real Madrida i Atletiko Madrida uvek je bilo sa poštovanjem deteta i u njegovom interesu i treningu“, navodi se u saopštenju lige.

Uprava takmičenja je u saopštenju ocenila da posle izricanja kazni Barseloni, Real Madridu i Atletiku „sadašnja pravila ne štite zapravo decu“.

„La Liga je sprovela analizu adekvatnosti pravila za ‘zaštitu’ prema Fifa, kao i različitim standardima Evropske unije, Švajcarske i Španije. Na osnovu te analize, La Liga će odgovarajućim vladajućim telima pokazati kako se odredjeni delovi pravila o transferu maloletnika ne slažu sa zakonom o zaštiti maloletnika“, navodi se u saopštenju.

Klubovi su negirali da su radili bilo šta loše sa svojim podmlatkom. Oni mogu da dovode igrače u ovom prelaznom roku, ali neće moći da registruju nikoga do kraja sezone 2016/17.

„Verujemo da je ova kazna neproporcionalna, da joj nije mesto tu i da je preterana kazna za oba kluba kada se u obzir uzme njihovo ponašanje i okolnosti svakog od ovih slučajeva“, saopštila je liga.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.