U trendu

Španska vlada drastično ograničila reklamiranje sportskog klađenja i kockanja

Španska vlada je odlučila da drastično smanji oglašavanje sportskog klađenja i kockanja u medijima i na internetu da bi sprečila društvene probleme izazvane zavisnošću od kocke, posebno među mladima.

Uredba donosi zabranu oglašavanja kladionica i igara na sreću na televiziji i radiju, osim između 01.00 i 05.00 sati, i potpunu zabranu reklamiranja na internetu i društvenim mrežama.

Uredba doneta u utorak stupiće na snagu čim budu objavljene u Službenom listu.

Javne ličnosti, počev od sportskih zvezda, više neće moći da se pojavljuju u reklamama za kladjenje i kocku, dok kladioničari više neće moći da sponzorišu takmičenja ili klubove, iako imaju „veoma važnu ulogu“ u tome, rekao je ministar za poslove potrošnje, Alberto Garzon.

Za nepoštovanje novih pravila predviđene su kazne do milion evra, upozorio je on.

Levičarska vlada Pedra Sančesa tako namerava da stavi tačku na „zakon džungle“ koji preovlađuje u oglašavanju kladjenja čiji je obim „poslednjih godina eksplodirao“ i „preplavio svakodnevni život“, rekao je ministar Garzon.

Ova pojava proizvela je „opravdanu socijalnu uzbunu“ zbog „štetnih posledica“ kladjenja i igara na sreću, ponekad čak i do „sloma porodičnih struktura“, izjavio je on.

Već potpisani ugovori o oglašavanju moći će da se sprovedu do kraja sezone, avgusta 2021. godine, da bi se klubovima ili takmičenjima dalo vremena da nađu druge izvore finansiranja.

Regulacija oglašavanja kockanja bila je deo izbornog programa aktuelne koalicione vlade socijalista i radikalne levice Podemosa, koja je na vlasti od januara..

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.