U trendu

Srbija u četvrtfinalu EP: „U poslednjem delu odigrali smo vojnički…“

Srbija posle drame pobedila Belgiju i izborila četvrtfinale

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije pobedila je večeras ekipu Belgije 70:66 (15:16, 19:10, 14:18, 28:18) i izborila direktan plasman u četvrtfinale Evropskog prvenstva.

Izabranice Marine Maljković posle drame u poslednjoj četvrtini uspele su da nadigraju Belgijanke koje su tokom čelog meča imale prednost, a rival srpskim košarkašicama biće bolji iz duela Letonije i Švedske.

Imala je Belgija početkom trecće deonice 10 poena prednosti, ali su Sonja Petrović i Ana Dabović preuzele odgovornost i Srbija je uhvatila priključak.

U poslednju četvrtinu Belgijanke su ušle sa plus šest, ali su izabranice Marine Maljković još jedno pokazala da su najbolje kada je najpotrebnije.

Najbolju partiju u srpskom timu pružila je Jelena Bruks sa 16 poena, Sonja Peterović imala je učinak od 13 poena i sedam skokova, isti košgeterski učinak imala je i Ana Dabović dok je Nevena Jovanović ubacila 11 koševa.

Meč između Srbije i Belgije na kratko je bio prekinut zbog problema sa kondenzacijom u „Kristalnoj dvorani“

Maljković: U poslednjem delu odigrali smo vojnički

Selektorka ženske košarkaške reprezentacije Marina Maljković je bila nezadovoljna igrom tokom većeg dela meča protiv Belgije, ali je za poslednji period igre pohvalila svoj tim.

“Nismo odradile ono što smo se dogovorile tri četvrtine utakmice, ali u poslednjoj deonici smo odirgali vojnički, kao srpska vojska. Baš smo bili pravi, fanatično borbeno. Sve ostalo košarkaški, odbrana napad, tri četvrtine je bilo veoma loše i nekvalitetno”, rekla je Maljković novinarima na konferenciji za medije.

Ona je komentarisala i poslednji napad, u kojem se Srbija branila, a Nevena Jovanović presekla napad Belgijanki.

“Eto, Neveni Jovanović za rođendan da preseče loptu, da obrani… Preskla je loptu i mi smo u četvfinalu. Jako sam ljuta na dobar deo utakmice. Nije bilo ono što sam rekla, 10-20 posto jače od Rusije, malo smo se vratili na Belorusiju i onda vidite kakva je drama. Ali najvažnija pobeda, borba celog tima u poslednjim minutima na šta im ja kao trener moram čestitati“.

Selektorka je upitana i da prokomentariše suđenje na meču protiv Belgije, odnosno teško dobijanje faula nad srpskim igračicama, kojima se u odbrani sudio svaki kontakt.

“FIBA je ozbiljna organizacija i sasvim sam sigurna da će posle ovog prvog dela da se napravi jedna prava analiza. Verujem da rade svoj posao, svi grešimo… Verujem da će pripremiti tim za drugu fazu”, rekla je Maljković.

Maljković je ponovo govorila o situaciji u timu.

„Ništa se nije promeneilo, samo je prošlo malo više dana od Jeleninog porođaja. Imamo prateće probleme o kojima pričamo od početka priprema. Ekipa nije u briljantom stanju i to zna ceo svet, pa zato se piše o tome da se igračica koja se porodila pre dva meseca igra 40 minuta košarku“, rekla je Maljković.

Srbija će u četvrfinalu igrati u beogradskoj „Štark areni“, a rival će joj biti bolji iz duela Letonija-Švedska.

„Arena je moj i san svih devojaka.Arena mi je dva minuta od kuće. Prosto je neverovatno svima nama. Definitivno živimo svoj neki san. Naravno jedva čekamo da to doživimo, ali sve mora da pođe od nas. Moj tim mora da bude pravi, da moj tim povede navijače, a onda će i Arena biti senzacionalna kao i Zrenjanin. Ništa to ne znači bez naše kvalitetne igre. Ako smo pravae, borbene, fanatične onda ta Arena dobija svoj pun smisao“, rekla je ona.

Ona je se osvrnula i na boravak u Zrenjaninu.

“Zahvaljujem neizmerno ovom gradu na organizaciji, sve ovo što smo doživeli pamtićemo samo po lepom”, zaključila je Maljković.

Bruks: Kada je bilo najvažnije bile smo najjače

Kapiten košarkašica Srbije Jelena Bruks, posle pobede nad Belgijom i plasmana u četvrfinale Evropskog prvenstva, rekla je da je meč bio težak.

„Mnogo je bilo teško. Prvi put da prolazimo i sa porazom i sa pobedom. U prvom poluvremenu su se one opustile, ali je u pauzi bilo: “Ljudi, idemo u četvrtfinale ako pobedimo“. I u poslednjim minutima kada je bilo najvažnije, tada smo bile najjače“, rekla je Bruks koja se pred novinarima pojavila sa sinom Mateom u naručju.

Bruk je posebnu zahvalnost iskazala i zrenjaninskoj publici.

„Očito da volimo dramu. Publika nam je pomogla da se vratimo i da ostvarimo pobedu na kraju. Zahvaljujem se svima koji su došli da nas podrže u Zrenjaninu, bilo nam je divno. Nadam se da ćemo još neki put doći ovde, da odigramo kvalifikacije ili neki prijateljski meč. Stvarno smo uživale“, rekla je Bruks.

Ona se osvrnula na poslednji napad koji je selekcija Srbije branila, a Nevena Jovanović „ukrala“ loptu.

„Selektor Marina Maljković samo rekla da se uzme, “ukrade“ lopta i Neca je to uradila na njen rođendan. I ovo je bila pobeda za nju“.

Posle te ukradene lopte Bruks je pogodila trojku sa centra.

„Jutros sam baš pred utakmicu komentarisala kako se svaki put na treningu takmičimo i nijednom nismo pogodile. Eto, pogodile smo kada je bilo potrebno da zabiberimo pobedu. Treba nam odmor stvarno, premorene smo i mislim da će nam prijati pauza. Pratićemo mečeve doigravanja i idemo najjače u četvrtfinalu“, rekla je Bruks.

Srbiju sada čeka pauza do 4. jula kada će se igrati meč četvrfinala sa boljim iz duela Letonija-Švedska.

„Ritmom koji mi igramo, odgovara nam što ćemo imati pauzu tri dana. Stvarno igramo jakim ritmom 40 minuta i da bismo tako odigrale četvrtfinale, prijaće nam predah. Pripremićemo se i za narednog rivala kao i za prethodna tri. Naša igra je najbitnija, ne gledamo njih, mi smo najbitnije. Ako odigramo u našem ritmu, neće biti nikakve dileme“, zaključila je Bruks.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.