U trendu

Srbija večeras „juri” vizu za Rusiju

Način, na koji bar za sada, selektor Srbije Slavoljub Muslin izlaže svoju fudbalsku filozofiju, koja takođe definitivno, inspiriše naše igrače u ovim kvalifikacijama, mogao bi biti od presudnog značaja, kada se na kraju, 9. oktobra u Beogradu protiv Gruzije, budu svodili svi fragmenti. Opšte je uverenje da u reprezentaciji i oko nje, nije bilo bolje atmosfere još od Mundijala u Južnoj Africi. Radomir Antić i Slavoljub Muslin, kao dva iskustvena fudbalska čoveka, pronašli su formulu za naše temperamentne igrače, pa samim tim ni rezultat nije izostao.

Nema lepšeg i prijatnijeg osećaja od činjenice kada vam je reprezentacija na vrhu piramide. Dugo se Srbija borila za svoj novi fudbalski status u najozbiljnijem društvu. Doduše, prava uzbuđenja u kvalifikacijama tek predstoje, ali, opšte je uverenje da danas imamo daleko bolju reprezentaciju, da smo dobrim rezultatima ponovo vratili veru u reprezentativni fudbal i da je Muslin zajedno sa predsednikom Kokezom na prvom mestu na mapu svojih strateških interesa stavio odlazak u Rusiju!

Rast povišenih tenzija među fudbalskim funkcionerima, kao i činjenica da se po svaku cenu želi minimizirati dosadašnji uspeh i fudbalera i rukovodstva, kao i konfliktna retorika, ne idu na ruku ni našem fudbalu a ni onima koji stvaraju tenzije. Dobar deo javnosti umesto da se ovih dana pozabavi ozbiljnom analizom oko tima koji će Muslin izvesti večeras protiv Velsa, bio je ,,okupiran,, teškim rečima sa jedne i druge strane. To bi svakako moglo da poremeti ekipu, koja je danas na dobrom putu. Kapiten naše reprezentacije Branislav Ivanović, koji na našu veliku sreću, bolje partije pruža u dresu reprezentacije nego u svom novom klubu tvrdi da ova večerašnja utakmica protiv starog fudbalskog znanca ima dvostruki značaj.

– Ova utakmica protiv Velsa za nas je vredna svih šest bodova. Pobedom bismo napravili ozbiljan korak ka Mundijalu a sa druge strane Velšane bi i definitivno izbacili iz trke. Svesni smo da taj put neće biti ni malo lak i da ako želimo pobedu moramo mnogo toga da uradimo, naglasio je prvotimac ruskog Zenita.

Svesni su naši fudbaleri da put do uspeha nije ni malo lak.

– Znamo da uopšte nije lako doći do vrha, a takođe nije lako ni da se odbrani prvo mesto. Zato smatram kao i većina mojih saigrača da je pred Srbijom večeras jedna od ključnih utakmica. Do kraja kvalifikacija nas očekuje pet podjednako važnih ispita. Zbog toga ćemo u svaki meč ulaziti sa dosta opreza. Zapravo, ni jednog trenutka ne sme da bude euforije, napominje Ivanović.

U dosadašnjih dvanaest međusobnim susreta sa Velšanima, čak osam je dobila naša reprezentacija a četiri su završena remijem?

– To je svakako lep podatak, ali statistički podaci u ovakvim susretima i nemaju neki veliki značaj. Pobeda se isključivo ostvaruje na terenu uz puno znoja. Zato u večerašnji duel ulazimo kao da se radi o susretu prvog kola kvalifikacija. Imali smo dovoljno vremena da se osvežimo, da spremni dočekamo Velšane, istakao je kapiten Srbije Branislav Ivanović, koji će večeras sigurno zauzeti startno mesto u postavi, iako Velšani svoju šansu u napadu vide upravo u ,,sporoj,, odbrani domaćina.

Muslin je na konferenciji, koja je organizovana u ranim jutarnjim satima istakao da je došlo vreme da se Srbija pita za svoj status, a ne da kao i obično, zavisi od drugih. On takođe ističe da naš nacionalni tim ima potreban kvalitet za smotru najboljih svetskih reprezentacija, i da ukazanu šansu nikako ne sme da ispusti.

– Verujem da imamo kvalitet da do kraja kvalifikacija dobijemo svih pet mečeva. Za sada, Srbija nije osetila gorčinu poraza, sve se opet vrti oko nas. Mislim da smo najkvalitetnija ekipa u našoj grupi, da imamo dobre igrače, tvrdi Muslin.

Šta je najvažnije u večerašnjoj utakmici?

– Pre svega ne smemo da ponavljamo iste greške, kao u meču sa Gruzijom. Ukoliko budemo uspeli da greške svedemo na minimum, onda sam ubeđen da nam pobeda neće pobeći. Zato sam i siguran da na kraju takmičenja možemo prvi da prođemo kroz cilj, naglasio je naš selektor.

Šta je formula uspeha?

– Da od prvog do poslednjeg minuta maksimalno budemo ozbiljni. Mali pad koncentracije, jedna nepažnja, može skupo da nas košta. Svesni smo toga. Ja kao trener ove reprezentacije verujem da ova ekipa može još puno da napreduje. Mnogo toga se za ovih godinu dana promenilo, rekao je Slavoljub Muslin.

Naravno, i pred ovaj susret reprezentacije, koja je možda i pred najvažnijim ispitom u novijoj fudbalskoj istoriji, biće i onih ,,fudbalskih stručnjaka,, koji će kao i obično tražiti ,,dlaku u jajetu,,. Ali, zar nismo navikli na njih, koji su čas na jednoj a čas na drugoj strani. Bitno je da večeras narod bude uz svoje fudbalere, a huliganima i onima kojima je stalo do novog samoreklamerstva, jasno treba poručiti da im večeras nije mesto na stadionu…

Dragan Todorović: Za reprezentaciju uvek daje maksimum, Branislav Ivanović

P.S može i neka zajednička fotografija cele ekipeSastavi timovaStadion: ,,Rajko Mitić,,. Kapacitet: 55.000. Početak: 20.45 RTS

Srbija: Stojković, Rukavina, Kolarov, Ivanović, Nastasić, Milivojević, Matić, Tadić, Kostić, Tošić, Mitrović.

Vels: Henesi, Čester, Vilijams, Dejvis, Ganter, Edvards, Ledli, Alen, Remzi, Lorens, Voks.Utakmica visokog rizikaIz Uefe su poručili da će budno pratiti dešavanja na našem najvećem stadionu, komesar za bezbednost FSS poručuje da su urađene sve potrebne radnje da meč protekne bez incidenataSvaka utakmica našeg nacionalnog tima ili klubova na međunarodnoj sceni označena je kao utakmica visokog rizika. Iz Uefe su pred duel sa Velšanima poručili da će pomno pratiti dešavanja na našem najvećem stadionu. Novi komesar za bezbednost FSS Ljubisav Sekulić, koji je na ovom mestu zamenio Milivoja Mrkova, nalazi se pred najvećim izazovom, do sada. On ne krije da je FSS zajedno sa državnim organima, pre svega sa policijom, učinio sve da meč protekne bez incidenata.

– Pune dve nedelje smo u stanju pripravnosti. Jednostavno, ništa ne prepuštamo slučaju. U stalnom smo kontaktu sa ljudima iz MUP-a, kaže komesar za bezbednost FSS.

Koliko redara će obezbeđivati utakmicu?

– Najveći do sada, negde oko 750. Navijačima mogu da poručim da dođu u što većem broju, da se ponašaju fer i korektno. Predvideli smo dva prstena, gde će se vršiti kontrola. Onaj ko ne bude imao kartu neće moći da prođe ni prvi prsten, istakao je Ljubisav Sekulić.

(Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.