U trendu

Srbija zamenila Rusiju na završnom turniru Dejvis kupa

Teniska reprezentacija Srbije zamenila je Rusiju na završnom turniru Dejvis kupa, nakon što je branilac titule isključen iz takmičenja zbog vojne intervencije u Ukrajini, saopštila je danas Medjunarodna teniska federacija (ITF).

Srbija je izabrana kao najbolje rangirani tim koji je igrao prošle godine u polufinalu Dejvis kupa.

Srpski tim je na osnovu toga prvobitno dobio specijalnu pozivnicu organizatora, uz koju je bez učešća u kvalifikacijama direktno prošao u završnicu takmičenja u septembru, ali će sada vajldkarta biti dodeljena nekoj drugoj reprezentaciji.

Odluka o tome biće doneta po završetku kvalifikacija, 4. i 5. marta, kada će biti dodeljena pozivnica jednoj od 12 eliminisanih reprezentacija. U kvalifikacijama će igrati Ekvador, Rumunija, Finska, Kolumbija, Kanada, Brazil, Slovačka, Madjarska, Norveška, Japan, Češka i Austrija.

Osim Srbije, prošlogodišnjeg finaliste Hrvatske i Velike Britanije koja je dobila jednu od dve specijalne pozivnice, do sada se kroz kvalifikacije na završni turnir Dejvis kupa plasiralo 12 reprezentacija: Argentina, Australija, Belgija, Francuska, Nemačka, Italija, Kazahstan, Južna Koreja, Holandija, Španija, Švedska i SAD.

Grupna faza završnog turnira, odigraće se u četiri grada, a četvrtfinala i polufinala igraće se u petom gradu. Domaćini će biti poznati naknadno.

Iz takmičenja je isključena i Belorusija, koja je trebalo da igra protiv Meksika u baražu za opstanak u Svetskoj grupi 1. Ovom odlukom Meksiko je ostao u Svetskoj grupi 1.

Takodje i u Bili Džin King kupu, nekadašnjem Fed kupu, isključene su iz takmičenja aktuelne šampionske ruske teniserke i njih će zameniti Australija, pod istim uslovima kao i Srbija u Dejvis kupu.

Australija tako neće igrati u kvalifikacijama, a njen protivnik Slovačka automatski se kvalifikovala za finalni deo takmičenja.

Iz takmičenja je isključena i Belorusija, koja je trebalo da igra protiv Belgije, koja je sada automatski prošla u završnu fazu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.