U trendu

Štefi Graf

Štefi Graf rođena je 14. juna 1969. godine u Manhajmu, u Nemačkoj. Tenis je, po nagovoru roditelja, počela da trenira sa četiri godine, a otac joj je bio trener tokom cele rane karijere.

Profesionalnu karijeru u tenisu započela je sa 13 godina, a veliki broj obožavatelja stekla je svojim prvim većim uspesima krajem osamdesetih godina, tačnije pobedama nad legendom ženskog tenisa, Martinom Navratilovom, na turniru u Berlinu i French Open-u.

Prvi put je zauzela vodeće mesto na listi teniserki 17. avgusta 1987. godine i narednih 186 nedelja zaredom ostala na tom prvom mestu liste. Inače, ova teniserka je ukupno 377 nedelja bila na prvom mestu ženske liste teniserki, čime je oborila sve rekorde. U karijeri je osvojila 22 Grand Slam turnira (sva četiri u kalendarskoj godini), 102 turnira u ostalim zemljama i bila je šampion u Seulu, na Olimpijskim igrama 1988. godine.

Njenu karijeru pratili su i različiti problemi. Veliki problem imala je kada je utvrđeno da je upravo ona bila povod da njen fanatični obožavalac nožem ubode Moniku Seleš, njenu tada najveću konkurentkinju, na turniru u Berlinu. Sa druge strane, otac Grafove, koji je imao važnu ulogu u njenoj karijeri, imao je probleme sa alkoholizmom, ali i sa poreznicima, koji su utvrdili da nije platio porez na čak 20 miliona dolara – što je rezultovalo zatvorskom kaznom. Jasno je, dakle, da je sve ove probleme prouzrokovala isključivo njena okolina, ali su oni ipak negativno uticali na samu Grafovu i na njenu karijeru.

Velike uspehe ponovo je imala 1999. godine, kada je osvojila nekoliko manjih turnira i pobedila Martinu Hingis, koja je tada bila najbolja teniserka sveta. Krajem 2002. godine, sasvim neočekivano, Grafova objavljuje da se povlači iz tenisa.

Venčala se sa Andreom Agasijem, jednim od najboljih tenisera sveta u muškoj konkurenciji, jula 2001. godine. Danas ovaj par sa svojim sinom živi u Las Vegasu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.