U trendu

Stigla reakcija Rusije zbog navoda o izbacivanju tenisera sa Vimbldona

Ruski i beloruski sportisti, ni krivi ni dužni, plaćaju visoku cenu rata u Ukrajini. Do sada su ih terali da nastupaju bez zastave, himne i imena u pojedinačnoj konkurenciji, a u ekipnoj su ih izbacivali sa takmičenja. Najnovija najava da će na predstojećem nezvaničnom prvenstvu sveta u tenisu, legendarnom Vimbldonu, biti zabranjeno učešće i pojedincima iz ovih zemalja, izazvala je oštru reakciju Kremlja.

Naime, po pisanju Njujork tajmsa, sve je izvesnije da će ruski i beloruski teniseri i teniserke platiti ceh zbog rata u Ukrajini. Vimbldon bi tako postao prvi teniski turnir koji je suspendovao individualce zbog rata u Ukrajini.

– Ruski i beloruski teniseri postaju taoci političkih snaga koje nameravaju da im zabrane učešće na Vimbldonu – izjavio je Dimitrij Peskov, predstavnik za medije Kremlja.

Organizatorima Vimbldona ništa ne znači odluka ATP, VTA i ITF da Dimitriju Medvedevu, Andreju Rubljovu i ostalim ruskim, kao i beloruskim teniserima i teniserkama, dozvole nastup u svim takmičenjima pod okriljem ova tri teniska tela (ATP turneja, VTA turneja, Dejvis kup/Bili DŽin King kup), doduše bez isticanja nacionalnih simbola.

Vimbldon, kao najstariji i najveći turnir na svetu, ima izvesne privilegije, čak je, zahvaljujući vlasničkoj strukturi, „jači“ i od ostala tri grend slema, što u praksi znači da „Ol Ingland kroke i loan tenis klub“ može da donosi svoja pravila nezavisno od ITF, ATP, VTA i Grend slema, pišu Novosti.

Reagujući na, još uvek nepotvrđen, ali sve izvesniji „ban“ za tenisere i teniserke iz Rusije, Peskov je rekao da bi to bio „u potpunosti neprihvatljiv“ korak.

– Imajući u vidu da je Rusija teniska velesila… sam turnir bi bio oslabljen njihovim izbacivanjem – smatra Peskov.

Ukoliko se ovi navodi pokažu tačnim, na Vimbldonu neće nastupiti velika imena poput Rusa Danila Medvedeva, Andreja Rubljova, Anastasije Pavljučenkove, Karena Hačanova, Aslana Karaceva i Beloruskinja Arine Sabalenke i Viktorije Azarenke.

– Stvaranje talaca od sportista je pokazatelj političkih predrasuda, politička intriga i neprijateljsko delovanje prema našoj zemlji i to je za nas neprihvatljivo – oštar je Peskov u izjavi za R-sport.

Podršku zemljacima i bivšim kolegama pružio je nekada deveti igrač sveta, Moskovljanin Andrej Česnokov, koji smatra da Medvedev i druge ruske i beloruske teniske zvezde treba da tuže organizatore Vimbldona u slučaju da im zabrane učešće.

– Ako nekome ne dozvolite da učestvuje na Vimbldonu, morate da imate jak razlog. Medvedev ima moćne američke advokate. Može da tuži Vimbldon i da traži novac koji bi izgubio neigranjem. Mislim da Vimbldon treba da dobije svoje – smatra Česnokov.

Sve je počelo kada je ministar sporta Velike Britanije Najdžel Hadlston najavio da će se od svih sportista iz Rusije i Belorusije tražiti da dokažu da „ne podržavaju Putina i ruski režim“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.