U trendu

Švajcarac posle dve godine otkrio: Zašto sam provocirao Srbe (foto)

Donedavni kapiten švajcarske fudbalske reprezentacije Štefan Lithštajner odlučio je da u 36. godini završi karijeru, a za “Blik” je sumirao sve što je uradio.

Ono što je posebno izdvojio bio je meč protiv Srbije na Svetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine, koji je Švajcarska dobila sa 2:1 i tako obezbedila plasman u nokaut fazu umesto „Orlova“.

Ta utakmica i dalje “proganja” sve ljubitelje fudbala u Srbiji. Švajcarska je pobedom sebi otvorila vrata na putu ka osmini finala Svetskog prvenstva u Rusiji, a Srbija je polako mogla da pakuje kofere.

Ipak, meč je u svetskim medijima ostao u senci tenzija koje su bile prisutne na terenu, dok su u Srbiji kao provokaciju shvatili način na koji su Džerdan Šaćiri i Granit Džaka slavili svoje golove.

Oni su tada simbolom takozvanog “albanskog orla” proslavljali pogotke, ne bi li dodatno provocirali naše fudbalere, a među igračima koji su tako slavili, a nisu albanskog porekla, bio je i – Lihtštajner.

– To što sam slavio sa dvoglavim orlom? Pokazao sam solidarnost sa mojim saigračima, i tada, ali i u budućnosti. To je ono što nam je potrebno i tokom korona krize. U smislu emocija, meč protiv Srbije je bio najekstremniji, jer smo imali mnogo igrača albanskog porekla. A onda gol u 90. minutu, bilo je ludilo – opisao je Lithštajner za Blik.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)