U trendu

Švajcarska stala uz svoje Albance: FIFA neće reagovati

Fudbalski savez Švajcarske (SFV) stao je u zaštitu svojih reprezentativaca kosovsko-albanskog porekla, koji su u utakmici protiv Srbije na Svetskom prvenstvu golove proslavili „albanskim orlom“, uz napomenu da ne očekuju da FIFA na to reaguje.

„Ne očekujemo kaznu“, rekao je švajcarski delegat u FIFA Klaudio Sulser na konferenciji za štampu, ističući da se radilo o „spontanoj reakciji“ igrača, ali „ne i o političkoj poruci“.

I pored toga, dodao je, održan je sastanak sa Đerdanom Šaćirijem i Granitom Džakom posle utakmice. SFV ne očekuje nikakve sankcije protiv Džake i Šaćirija.

„Ne mogu zamisliti da će biti kažnjeni zabranom“, rekao je generalni sekretar SFV Aleks Mišer.

I Sulser je dodao da je uveren da FIFA neće pokrenuti nikakav postupak protiv dvojice švajcarskih reprezentativaca, dodajući da se svetska kuća fudbala nije javila SFV-u.

„Nisam siguran da će FIFA uopšte reagovati, sve zavisi kako se proceni u disciplinskoj komisiji. To nije bila politička poruka, već spontana reakcija igrača, i zato ne vidim što bi FIFA uopšte pokretala slučaj“, objasnio je Sulser.

Mišer je kazao da je dvojici igrača rečeno da više ne slave „na albanski način“.

Rukovodioci SFV istakli su da ne žele da zabrane diskusiju na tu temu, ali da imaju razloga za radovanje, te da se tome treba posvetiti.

(B92)