U trendu

Tauns i Jokić – centri nove NBA generacije

Još jedno u nizu priznanja stiglo je Nikoli Jokiću. Na sajtu NBA, u izveštaju sa meča između Minesote i Denvera (111:108), o našem asu i perjanici Timbervulfsa Karlu Entoniju Tanunsu, pored ostalog, napisano je i ovo: „utakmica u kojoj su dvojica među najboljim mladim divovima lige pokazali da su sposobni da šutiraju kao bekovi, dodaju poput plejmekera i trče u kontranapade kao niska krila…“

Tauns, koji je u najjaču košarkašku ligu na svetu došao kao i Jokić prošle sezone, ali kao velika univerzitetska zvezda iz šampionskog Kentakija, koristio je svaku priliku da igra „jedan na jedan“ protiv vršnjaka iz Sombora. To opet govori da je Jokić u kratkom vremenskom periodu svima stavio do znanja da je pred njim blistava NBA karijera. Tauns, najbolji prošlogodišnji početnik (Jokić je biko član „A“ petorke pridošlica), ovog puta bio je uspešniji ali sigurno ne onoliko koliko je priželjkivao. Jeste dva, tri puta „zakucao“ preko Jokića, ali i naš reprezentativac mu se revanširao pogocima iz direktnih duela. Na kraju Taunsov statistički učinak izgledao je ovako: 40 minuta (13 više od Jokića proveo je na parketu), 32 poena, šut 19-13, slobodna bacanja 8-6, 12 skokova, sedam asitencija, četiri blokade, jedan osvojena i šest izgubljenih lopti. Jokić je za 27 minuta „brojao“ do 18 koševa, šut 15-8, „trojke“ 3-0, penali 2-2, osam skokova, četiri asistencije, jedna „rampa“, tri osvojene i četiri izgubljene lopte.

Susret su Timbervulfsi „prelomili“ sredinom četvrte deonice kada su jurišom od 12-2 neutralisali prednost gostiju od 100:91. Jokić je u samoj završnici izjednačio na 106:106, a duel je u produžetak mogao da odvede Nelson ali je sekundu i po pre kraja bio neprecizan.

U redovima „planinskih vukova“ solidnu partiju pružio je i drugi naš reprezentativac Nemanja Bjelica. On je za 19 minuta bio strelac osam poena (šut 5-3, „trojke“ 1-0, bacanja 2-29 uz četiri skoka i jedno dodavanje.

(R. P., Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.