U trendu

„Tenise, zbogom“: Marija Å arapova zavrÅ¡ila karijeru (foto)

Pobednica pet Grend slem turnira, ruska teniserka Marija Šarapova, najavila je da se povlači iz tenisa.

„Tenise, zbogom“, napisala je Šarapova (32) u autorskom tekstu za časopis „Veniti fer“.

Jedna od najvećih zvezda ÅŸenskog tenisa pokuÅ¡avala je da se vrati posle suspenzije, ali su je brojne povrede onemogućile da dođe do prepoznatljive forme.

Šarapova je započela profesionalnu karijeru 2002. i 2003. godine, a već naredne je došla do velikog uspeha osvajanjem Vimbldona.

Popularna Maša je u finalu savladala tada prvu nositeljku Serenu Vilijams, a do kraja karijere je još četiri puta podizala pehare na grend slem turnirima. Jedna je od retkih teniserki koja je trijumfovala na sva četiri najveća turnira.

U karijeri je jednom trijumfovala na Završnom turniru, osvojila je ukupno 36 titula i zaradila skoro 40 miliona dolara od turnirskih nagrada.

Ukupno je provela 21 sedmicu na prvoj poziciji VTA rang-liste.

Posle Australijan opena 2016. organizovala je konferenciju za medije na kojoj se očekivalo da će saopštiti da se povlači, ali je ona šokirala tenisku javnost i objavila da je suspendovana zbog korišćenja meldonijuma.

Više puta je isticala da nije namerno uzimala meldonijum skoro 10 godina, već je napravila grešku što nije proverila koje su supstance stavljene na listu zabranjenih.

Prvobitno je kaÅŸnjena godinu i po dana, ali joj je smanjena suspenzija na 12 meseci i vratila se na turniru u Å tutgartu 2017.

Međutim, od tada se mučila sa formom, uspela je da dođe do četvrtfinala Rolan Garosa 2018. i uđe u top 25, posle čega je usledio strmoglav pad. Više puta je obnavljala povredu ramena koja je mučila tokom cele karijere i trenutno se nalazi na 373. mestu VTA liste.

„Tenis mi je pokazao svet i pokazao mi od čega sam satkana. Bilo je sve o tome kako sam testirala sebe i kako sam merila svoj rast. I Å¡ta god odlučila za sledeći period svog ÅŸivota, svoju sledeću planinu, nastaviću da pokuÅ¡avam. I dalje ću se pesti, i dalje ću rasti“, napisala je na Instagramu uz dodatnu poruku:

„Govorim zbogom tenisu.“

Još nije poznato da li će na još nekom turniru nastupiti Marija Šarapova, ali je potvrđeno da neće biti oproštajne turneje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.