U trendu

Teniseri iz Rusije i Belorusije mogu da igraju na Vimbldonu

Ruski i beloruski teniseri učestvovaće ove godine na Vimbldonu kao neutralni igrači, saopštili su danas organizatori tog londonskog grend slem turnira.

Teniseri iz Rusije i Belorusije će učestvovati kao neutralni sportisti i moraće da se pridržavaju određenih uslova.

Njima je bilo zabranjeno da igraju na Vimbldonu zbog rata u Ukrajini.

„Nastavljamo da u potpunosti osuđujemo rusku ilegalnu invaziju i ostaje naša svesrdna podrška narodu Ukrajine. Ovo je bila izuzetno teška odluka koja nije olako doneta ili bez velike pažnje za one na koje će uticati“, rekao je čelnik turnira Jan Hjuit, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Takmičenje na Vimbldonu počinje 3. jula.

Ruski i beloruski teniseri moći će da učestvuju u Velikoj Britaniji i na turnirima uoči Vimbldona, među kojima je i Kvins.

Uslovi koje teniseri moraju da ispune je da ne podržavaju Rusiju i Beorusiju, niti njihove vlade i lidere, kao i da ne dobijaju finansijska sredstva od svojih vlada, uključujući i sponzorstva kompanija koje rade za vlade ili ih one kontrolišu.

Igrači i članovi njihovih timova moraće da potpišu izjave o neutralnosti da bi mogli da se takmiče. Kazna za kršenje te izjave kretaće se od novčanih pa do izbacivanja sa turnira.

Teniseri iz Rusije i Belorusije takmiče se i na ostalim turnirima bez zastava pored njihovih imena.

Upravna tela tenisa WTA i ATP su prošle godine kaznila Vimbldon oduzimanjem bodova zbog zabrane učešća tenisera iz Rusije i Belorusije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.