U trendu

Teo i Bobi pod znakom pitanja, Jokić ne igra

Košarkaši Srbije se spremaju za duele sa Grčkom na Kritu i Estonijom u Beogradu, 13. i 16. septembra. Širi spisak kandidata za mečeve protiv Grčke i Estonije biće skraćen u sredu, kada bude jasan status Teodosića i Marjanovića. Jokić je odlučio da ne igra, izjavio je za „Sportski žurnal“ selektor Aleksandar Đorđević.

Selektor Đorđević govorio je za Sportski žurnal o aktuelnom trenutku nacionalnog tima, kome za dvadesetak dana predstoje prve utakmice druge faze kvalifikacija za Svetski kup 2019.

Đorđević je oredio 24 igrača, ali je pomoćnik Jovica Antonić objasnio da na pripreme, koje počinju 2. septembra, neće doći svi pozvani.

Među reprezentativcima neće biti Nikole Jokića.

„Odlučio je da ne igra“, ekskluzivno za Žurnal je potvrdio Đorđević, ne želeći da kaže više ništa o najvećoj aktuelnoj NBA zvezdi srpske košarke.

Bogdan Bogdanović i Nemanja Bjelica sigurno će igrati za Srbiju, a neizvesno je učešće Miloša Teodosića i Bobana Marjanovića, koji u Los Anđelesu treba da odrade nekoliko kontrolnih treninga, kako bi treneri Klipersa stekli uvid u njihovo zdravstveno i fizičko stanje.

„U ponedeljak i utorak će trenirati, a tada imam i završni razgovor sa generalnim menadžerom Klipersa Lorensom Frenkom, posle kog ću imati čistu situaciju sa Teodosićem i Marjanovićem. U skladu sa tim, skratiću spisak kandidata na 16 imena, najverovatnije u sredu“, najavio je Đorđević.

Naglasio je da se stručni štab reprezentacije „uvek vrlo sistematično odnosio prema posebnim zahtevima NBA klubova“, vezanih za obim i intenzitet treninga, ali da Srbija mora da vodi računa i o svojim interesima.

„Ako Teodosić i Marjanović dobiju dozvolu da se priključe tek dva-tri dana pred utakmicu, pitanje je koliko je funkcionalno da se uključuju, a ne bi bilo fer ni prema ostalim igračima“.

Đorđević se na kraju sam osvrnuo na jednu od teza koje „provejavaju“ košarkaškom javnošću, da NBA igračima njihovi timovi potajno brane nastup za nacionalne timove, iako na to zvanično nemaju pravo.

„Koji klub može da zabrani igraču da igra za državni tim, ako nije povređen i ako u to vreme nema klupskih utakmica“, upitao je Đorđević.

„Orlovi“ će u drugu fazu kvalifikacija preneti skor 4-2 (oba poraza pretrpeli su u duelima sa Nemačkom) i zadatak će biti da makar ostanu na trećoj poziciji, iza Nemaca i Grka, koji vode sa po 6-0.

Gostovanje Grčkoj na Kritu zakazano je za 13. septembar, a tri dana kasnije igraćemo protiv Estonije u Beogradu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.