U trendu

Turnir u Rimu će do 2025. godine izjednačiti nagradni fond za teniserke i tenisere

Nagradni fond za teniserke i tenisere na Otvorenom prvenstvu Italije u Rimu biće izjednačen do 2025. godine.

Kada je Poljakinja Iga Švjontek prošle godine trijumfovala na turniru, dobila je manje od polovine novca koliko je za svoj trofej zaradio srpski teniser Novak Đoković.

Švjontek je dobila 332.260 evra, a Đoković 836,355 evra.

„Prvi put u istoriji počeli smo proces da u roku od tri godine izjednačimo nagradni fond ženskog i muškog turnira. Govorimo o oko osam miliona evra za svaki turnir. Možemo da napravimo ovaj veliki skok jer nam je prva žena izvršna direktorka velike banke u Italiji obezbedila neophodne resurse“, rekao je predsednik Teniskog saveza Italije Anđelo Binagi na predstavljanju turnira, koji će se ove godine održati od 10. do 21. maja.

Legendarna Bili Džin King često je pričala da je želela da pokrene posebno profesionalno žensko takmičenje nakon što je za titulu na Otvorenom prvenstvu Italije 1970. godine dobila 600 dolara, dok je za trijumf na istom turniru te godine Ilije Nastase dobio 3.500 dolara.

Turnir u Rimu poboljšao je svoj status u ATP i WTA i umesto osam dana trajaće 12, uz učešće od po 96 igrača u žrebu u muškoj i ženskoj konkurenciji, za razliku od prethodnog formata sa po 56 igrača.

„Uz stalne napore WTA da ostvari jednak nagradni fond na svim turnirima, uzbuđeni smo zbog posvećenosti koju je napravio turnir u Rimu da to bude na snazi do 2025. godine. Nadamo se da ćemo takvu posvećenost videti na više WTA turnira“, navodi se u saopštenju WTA.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.