U trendu

Udovičić: Budite pravi lideri, preuzmite stvari u svoje ruke

BEOGRAD – Budite istinski lideri, preuzmite stvari u svoje ruke i pokažite volju za dokazivanjem i takmičenjem, poručio je danas ministar omladine i sporta Vanja Udovičić učesnicima projekta „Danas mladi, sutra lideri“.

Ovaj projekat sprovodi se u partnerstvu sa Školom novih vizija u obrazovanju iz Novog Sada.

Akcija je deo globalnog projekta „Podrška Evropske unije aktivnom uključivanju mladih“, ukupne vednosti 4,7 milona evra, koji finansira EU i sufinansirana Vlada Srbije.

„Želim da se zahvalim svima koji učestvovali u ovom značajnom poduhvatu, svim članovim Vladinog i nevladinog sektora, kao i vama mladima, koji ste bili odvažni da uzmete stvari u svoje ruke i da dokažete na pravi način. Hvala našim evropskim partnerima s kojima imamo značajnu saradnju“, rekao je Udovičić u Skupštini grada Beograda.

Udovičić je istakao da je veoma važno da se promovišu mladi istinski lideri, koji su budući mehanizam pokretanja svega onog pozitivnog što treba da čini naše društvo.

„U ovom značajnom životnom dobu krenuli ste da se usvršavate i da stičete nove kompetancije i znanja i na taj način svojim vršnjacima dokazujete da odluke kreću od nas samih, da su željei mogućnosti u nama. Kao mladi lideri puni znajna i kreativnog uma, činite društvo kvalitetnijim. Želim da veštine koje ste stekli iskoristite na pravi način i da prenesete na druge. Budite istinski lideri, preuzmite stvari u svoje ruke i pokažite volju za dokazivanjem i takmičenjem. Neka ovo bude samo prvi stepenik u vašiim usavršavanju“, zaključio je Udovičić.

Državna sekretarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Stana Božović zahvalila se delegaciji Evropske unije u Beogradu i partnerima koji su bili uključeni u ovaj projekat, koji je kako kaže, bio od izuzetne važnosti za sve mlade u Srbiji.

„Ovaj projekat nije mali, iznosi preko 4,5 miliona evra i od njega su korist ima preko 35 gradova i opština u Srbiji. Proteklih godina urađeno je mnogo stvari kada su mladi u pitanju, imao veliki pomak kada je zapošljanje mladih u pitanju. Od pre mesec dana je aktuelan projekat „Moja prva plata“, od koga u ovom trenutku ima preko 10.000 mladih koji treba dase uposle, a u proteklih godinu dana 45.000 mladih je prošlo kroz sistem aktivne politike i mera zapošljavanja u Srbiji“, rekla je Božović.

Božović je navela da su svi resursi uključeni ka podršci mladima da dođu do svog prvog posla i da se zaposle, jer je važno da mladi rade i da mogu da stvore svoju porodicu u Srbiji.

„Mladi su su u Srbiji dragulj, dragulj znanja i budućnoći, a naša politika i stategija iduu u tom pravcu. Ministarstvo pravi strategiju zapošljavanja od 2021. do 2026. godien, sa trogodišnjim akcionim planom i ona će imati primate za mlade i njihovo zapošljavnje“, rekala je Božović.

Zamenik direktora Kancelarije za mlade Beograd Nemanja Mirković naveo je da je neformalno obrazovanje u današnje vreme veoma važno kao i da je bitno da mladi ne čekaju da neko zakuca na njihova vrata.

„Morate da budete aktivni, svaki dan da saznajte nešto novo. Drago mi je što smo danas ovde zajedno Vlada Srbije, civilni sektor i lokalna samouprava. Sve dok je tako, uspećemo. Mi smo tu za vas, ne dajte da život prolazi pored vas“, poručio je Mirković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.