U trendu

UEFA i FARE dozvolili zastavu tzv. „Velike Mađarske“ u kvalifikacijama za EP

BUDIMPEŠTA – Fudbalski savez Mađarske (MLSZ) saopštio je da je dobio dozvolu Evropske fudbalske unije (UEFA) i organizacije FARE da koristi zastavu tzv. „Velike Mađarske“ na utakmicama kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, koje će biti održano 2024. godine u Nemačkoj.

U saopštenju se navodi da je MLSZ zatražio mišljenje od UEFA-e i organizacije FARE, koja se bavi borbom protiv diskriminacije u fudbalu, o zastavi sa kartom „istorijske“ Mađarske.

MLSZ tvrdi da će navijači moći da nose ove zastave na tribinama, pošto UEFA i FARE tvrde da se ne radi o političkom simbolu.

Na zastavama se nalazi mapa, koja predstavlja nekadašnju teritoriju Mađarske, čiji delovi danas pripadaju Srbiji, Sloveniji, Rumuniji, Ukrajini, Hrvatskoj, Slovačkoj i Austriji.

„MLSZ je zatražio jasnu odluku od UEFA i FARE u vezi sa dozvolom za prikazivanje istorijskog simbola. Prihvatajući naše argumente, ove dve organizacije su priznale da ovde nema rasističkog ponašanja. Međutim, to se ne odnosi na dodatne simbole i natpise, kao i pesme navijača“, stoji, između ostalog, u saopštenju MLSZ.

Mađarska se nalazi u grupi G kvalifikacija za EP 2024. sa selekcijama Srbije, Crne Gore, Bugarske i Litvanije. Mađarska je u prvom kolu slobodna, a 27. marta igraće na svom terenu sa Bugarskom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.