U trendu

Ukrajina će nositi dresove sa sloganom „Slava herojima“

KIJEV – Ukrajinski fudbalski savez je danas usvojio frazu „Slava herojima“ kao svoj zvanični slogan, iako je korišćenje fraze na dresovima zabranila UEFA i izazvala gnev u Rusiji.

Ambasade SAD i Velike Britanije u Kijevu su iskazale solidarnost sa Ukrajinom u vezi s izborom dresova, koji su ukrašeni mapom Ukrajine koja uključuje Krim, preneo je Rojters.

Ukrajina u nedelju igra protiv Holandije u prvoj utakmici na Evropskom prvenstvu, a portparol reprezentacije je rekao da igrači planiraju da nose nove dresove.

UEFA je u četvrtak poručila Ukrajini da može da zadrži državnu mapu na prednjem delu dresa, ali je dodala da mora da ukloni frazu „Slava herojima“, jer ima „istorijske i vojne konotacije“.

Andrej Pavelko, predsednik FS Ukrajine, otputovao je hitno u Rim u četvrtak na razgovore sa UEFA.

On je putem Fejsbuka poručio da je ukrajinsko fudbalsko rukovodstvo dobilo dozvolu da slogani „Slava Ukrajini“, koji se pojavljuje na dresu, kao i za „Slava herojima“, budu zvanični nacionalni simboli na dresu.

„Da, nastupićemo sa ovim dresovima“, rekao je Oleksandr Gljuvinski, portparol ukrajinske reprezentacije.

Ukrajina poručuje da je dres simbol nacionalnog jedinstva.

„Dopada nam se izgled nacionalnog tima Ukrajine i mislimo da je ovo sjajan način da izrazimo našu podršku“, rekla je otpravnica poslova SAD u Kijevu Kristina Kven za Rojters.

Rojters dodaje da predsednik Rusije Vladimir Putin „nije podizao tenziju zbog dresova, ali su neki ruski zvaničnici izneli primedbu zbog mape, jer je Rusija 2014. godine anektirala Krim, koji je međunarodno priznat kao deo Ukrajine.“

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.