U trendu

Umesto svoje himne, ruski sportisti će na Olimpijadi slušati ovo

Međunarodni olimpijski komitet odobrio je Prvi klavirski koncert Petra Iljiča Čajkovskog kao zamenu za himnu Rusije na ceremonijama dodela medalja tokom predstojećih Olimpijskih igara u Tokiju i Pekingu.

Dogovorena su i od strane MOK-a odobrena sva obeležja pod kojima će, posle kazne Sportskog arbitražnog suda, nastupati sportisti Rusije na Olimpijskim igrama.

“Težak proces svih odobrenja sa Međunarodnim olimpijskim komitetom je završen“, rekao je predsednik Ruskog olimpijskog komiteta Stanislav Pozdnjakov, prenosi Tass.

U decembru 2020. godine Sportski arbitražni sud (CAS) rešio je spor između Svetske antidoping agencije (SADA) i Ruske antidoping agencije (RUSADA), presudivši da ruski sportisti ne mogu da se takmiče pod ruskom zastavom u velikim sportskim događajima do 16. decembra 2022. godine, kao ni da koriste ni državni grb ni himnu.

„Od danas naš olimpijski tim ima sve elemente identiteta. Zastava Ruskog olimpijskog komiteta sa bojama naše trobojke, zvanična odeća, lako prepoznatljiva i za naše sunarodnike i za navijače bilo koje druge države, čak i bez ikakvih natpisa, a sada muzička pratnja na ceremonijama dodele nagrada ruskim olimpijskim sportistima u Tokiju i Pekingu „, dodao je Pozdnjakov.

Komisija za sportiste ROC-a predložila je u januaru da se umesto državne himne na Olimpijskim igrama koristi „Katjuša“, najpopularnija ruska pesma tokom Drugog svetskog rata.

Kasnije je, međutim, CAS objasnio da se pesma ne može koristiti umesto državne himne na predstojećim Olimpijskim igrama.

Letnje olimpijske igre u Tokiju održaće se između 23. jula i 8. Avgusta.

Peking će biti domaćin Zimskih olimpijskih igara od 4. do 20. februara 2022.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.