U trendu

Umro legendarni ronilac na dah, inspiracija za film Veliko plavetnilo

Legendarni ronilac na dah Enco Majorka umro je na svojoj rodnoj Siciliji, saopštio je danas gradonačelnik Sirakuze, grada u kome je živeo. Imao je 85 godina.

Gradonačelnik Djankarlo Garoco nije saopštio uzrok smrti.

Majorkino prijateljsko rivalstvo s Žakom Majolom inspirisalo je film Lika Besona „Veliko plavetnilo“ iz 1988. godine, koji je bio jako popularan u tadašnjoj Jugoslaviji. Njih dvojica su se takmičili u obaranju rekorda u ronjenju na dah od 1966. godine.

Kada su 1970. godine došli do 73 metra, Medjunarodna federacija je procenila da je ta dubina previše opasna i odbila je da priznaje dalje rekorde. Italijanski mediji, koji su Majorku zvali „gospodarem dubine“, javili su da je on sa svojih 57 godina ronio do 101 metra.

Posle penzionisanja iz takmičarskog ronjenja, Majorka se posvetio očuvanju morske okoline. On je kazao da je odustao od lovljenja riba harpunom kada je osetio puls jedne ribe koju je pokušavao da uhvati.

„Dao sam sve od sebe, ali se riba jednostavno borila da preživi“, rekao je Majorka u jednom intervjuu iz 2014. godine.

On je kazao da je ronio i u svojim osamdesetim godinama, ali uz opremu, rekavši da je ronjenje na dah iza njega.

Italijanski mediji navode da je Majorka naučio da pliva sa četiri godine, ali i da je govorio da se tada mnogo plašio mora. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.