U trendu

Velika potražnja za bištom sa kojim je Mesi podigao pehar u Kataru

Otkako je katarski emir u nedelju stavio tradicionalni arapski crno-zlatni orgtač, zvani bišt, na ramena novog svetskog fudbalskog šampiona Lionela Mesija, prodavnica Ahmeda Al Salima je puna.

Bišt, koji tradicionalno nose muškarci na venčanjima i zvaničnim dogadjajima u mnogim zemljama Zaliva, a koji je Mesi nosio kada je podigao trofej, dok su sve oči sveta bile usmerene ka njemu, napravljen je upravo u radnji Al Salima.

Uobičajeno, prodavnica koja je dugo snabdevala katarsku kraljevsku porodicu, proda osam do deset odevnih predmeta dnevno. U ponedeljak je prodaja porasla na 150 primeraka, uključujući tri slična onom koji je dobio Mesi, od pamuka iz Japana i nemačkog zlatnog konca, u vrednosti od gotovo 2.000 evra.

„U jednom trenutku ispred prodavnice je čekalo na desetine ljudi. Skoro svi su bili Argentinci“, rekao je Al Salim za Frans pres, gledajući u osmoricu navijača novog svetskog šampiona kako se slikaju obučeni u bišt sa kopijom trofeja u rukama.

Navijači su i danas ulazili u ovu radnju, svi pozdravljajući emirov gest.

„Svi smo bili srećni što smo to videli, to je bio poklon jednog kralja drugom“, rekao je Maurisio Garsija, koji je došao da isproba odeću, ali ga je na kraju cena odvratila od kupovine.

Neki evropski komentatori rekli su da katarski lider nije trebalo da pokrije Mesijev dres za uručenje trofeja, ali je taj gest pozdravljen na arapskim društvenim mrežama.

„Kada šeik obuče osobu u bišt, to znači da je poštuje i ceni“, objasnio je Al Salim.

Al Salim je gledao pobedu Argentine protiv Francuske u kafiću u blizini svoje radnje nakon što je organizacionom odboru Svetskog prvenstva predao dva ručno napravljena bišta, u merama Lionela Mesija i kapitena Francuske Iga Lorisa.

„Nismo znali za koga su i bio sa zapanjen videvši šeika Tamima bin Hamada Al Tanija kako njime pokriva Mesijeva ramena“, rekao je on za AFP.

Članovi organizacionog komiteta Mundijala, koji su naručili bišt od njega, kako je rekao, hteli su što „lakšu i najprovidniju tkaninu“. „Bio sam iznenadjen jer je zima, pa mi se čini da je cilj bio da se ipak vidi argentinski dres, a ne da se prekrije“, dodao je Al Salim.

Zapošljavajući oko 60 krojača, Al Salim je najveći od pet proizvodjača bišta u Kataru. Potrebno je oko nedelju dana da se dizajnira svaki njegov komad, plod proizvodnje u sedam faza tokom kojih različiti radnici vezu kragnu i rukave zlatnim koncem.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.