U trendu

Vođa tima Lihtenštajna očekuje jedinstvene ZOI Peking 2022.

Lihtenštajn, zemlju bez izlaza na more koja se nalazi između Švajcarske i Austrije, četvrtu najmanju državu u Evropi i šestu najmanju državu na svetu, na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022. predstavljaće dvoje sportista.

„Moj prvi utisak je da su olimpijska sela zaista lepa“, rekao je u video intervjuu za agenciju Sinhua šef misije Olimpijskog komiteta Lihtenštajna Kristof Baer (Christof Baer).

Tri olimpijska sela su 27. januara zvanično otvorila svoja vrata sportistima i zvaničnicima timova, gde će Baer i njegovi sunarodnici boraviti narednih nedelja.

Pored jednog u urbanoj oblasti Pekinga, još dva olimpijska sela nalaze se u obližnjim snežnim planinskim oblastima, uključujući jedno u Jankingu, severnom predgrađu Pekinga i drugo u Džangđiakou, gradu u provinciji Hebej oko 200 km severozapadno od Pekinga.

„Trenutno sam u selu Janking, ali sam već posetio i ono u Džangđiakou. Sela su impresivno izgrađena i savršeno opremljena“, rekao je Baer.

Uprkos povremenim poteškoćama sa jezicima, Baer koji dolazi sa nemačkog govornog područja, otkrio je da su volonteri na ZOI „veoma prijateljski raspoloženi, od velike pomoći“. Kao ljubitelj kineske hrane zadovoljan je i jelovnikom, koji uključuje i zapadnjačku hranu, čak i košer i halal.

„Naravno, postoje neizbežni izazovi, ali mislim da su organizacioni komitet Pekinga 2022 i sami Kinezi voljni da uče od stručnjaka i daju sve od sebe za Igre“, rekao je on.

Kina je uvela stroge mere prevencije i kontrole, u sklopu svog pristupa „dinamični nulti slučaj“, kako bi se odbranila od rizika infekcije kovid-19 dok se veoma zarazna varijanta korona virusa, omikron, širi svetom.

Tokom Igara usvojene su i stroge mere prevencije pandemije radi zaštite sportista. Svaki član svake delegacije morao je da prođe temeljni zdravstveni pregled i dva PCR testa pre polaska.

Suočena sa nedavnim ponovnim porastom broja slučajeva u Pekingu, iako je reč uglavnom samo o jednocifrenim brojevima novih slučajeva na dnevnom nivou, lokalna vlast je preduzela odlučne korake da osigura zdravlje i bezbednost svog osoblja koje učestvuje na ZOI Peking 2022.

„Zbog pandemije, Olimpijske igre su definitivno drugačije“, rekao je Baer. „Ali na kraju, to je jedinstveno iskustvo za mene i za svakog sportistu i trenera pojedinačno“, dodao je.

Po dolasku u Peking, na aerodromu je obavio test na kovid-19, nakon čega je usledio kratak karantin do negativnog rezultata.

„Potom sledi svakodnevno PCR testiranje za svakog pojedinog učesnika“, objasnio je Baer.

Na ceremoniji otvaranja zastavu Lihtenštajna, u kojem živi oko 38.500 ljudi, nosiće dvoje prisutnih sportista, kros-kantri skijašica Nina Ridener (Riedener) i alpski skijaš Marko Fifner (Marco Pfiffner) .

Za Ninu Ridener to će biti olimpijski debi, dok će Fifner svoju zemlju, koja se nalazi u srcu evropskog alpskog regiona, na Zimskim olimpijskim igrama predstavljati po treći put posle Sočija 2014. i Pjongčanga 2018. godine.

„Mi smo mala delegacija, mi smo mala zemlja, tako da smo srećni i takođe ponosni što imamo ove sportiste“, rekao je Baer. „Čak i ako ne osvoje medalju, mnogo su radili da stignu ovde i daće sve od sebe“, dodao je.

Posle Pekinga, Baerova olimpijska misija biće daleko od završetka. „Pripremamo i naše mlade sportiste za Evropski olimpijski festival mladih u martu.

Poklapajući se sa Prolećnim festivalom 2022. kojim se obeležava godina tigra po Kineskom lunarnom kalendaru, koji pada 1. februara ove godine, na Zimske olimpijske igre u Pekingu gleda se sa zajedničkim kulturnim konotacijama, jer obe manifestacije slave zajedništvo i harmoniju.

Olimpijska sela su takođe ukrašena kineskim elementima i umetničkim delima, kao što je ledena skulptura Velikog zida u selu Janking.

„Svuda su lampe i posteri. To nas čini zaista svesnim da smo tu, u Kini“, rekao je on.

Okrug Janking, gde se nalazi deo Velikog zida Badaling, jedna je od takmičarskih zona tokom Zimskih olimpijskih igara. Okrug je pripremio predavanja i priredbe za prekookeanske goste.

Međutim, sportisti nisu došli u Kinu na zabavu, već na „takmičenje“, rekao je šef misije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.