WADA suspendovala Rusiju na četiri godine

Svetska antidoping agencija (WADA) suspendovala je danas Rusiju na četiri godine sa svih velikih sportskih takmičenja zbog manipulisanja doping podacima.

To znači da ruska himna i zastava neće biti dozvoljene na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine, a da se reprezentacija Rusije neće takmičiti na Svetskom fudbalskom prvenstvu u Kataru 2022. godine. 

Medjutim, sportisti koji dokažu da nisu učestvovali u doping skandalu moći će da se takmiče na Olimpijskim igrama pod posebnim uslovima i neutralnom zastavom.

Izvršni komitet WADA doneo je jednoglasnu odluku na sastanku u Lozani.

„Rusiji je pružena svaka prilika da uvede red u svoju kuću i ponovo se priključi svetskoj antidoping zajednici za dobro svojih sportista i integriteta sporta, ali je umesto toga nastavila sa obmanom i negiranjem“, rekao je predsednik WADA Kreg Ridi agenciji Asošiejted pres.

WADA je navela da postoje dokazi da je Rusija manipulisala podacima iz moskovske antidoping laboratorije, koje je predala u januaru kako bi prikrila stotine potencijalnih doping slučajeva i podmetnula lažne dokaze.

Kako je preneo Bi-Bi-Si (BBC), uprkos zabrani, Rusija će se takmičiti na Evropskom prvenstvu 2020. godine i biti domaćin pojedinih utakmica u Sankt Peterburgu, „pošto upravljačko telo evropskog fudbala – Uefa nije označena kao organizator velikih dogadjaja, u pogledu odluka o kršenju antidoping pravila“.

U sklopu kazne, Rusija ne može da organizuje, niti da se kandiduje za organizaciju velikih sportskih takmičenja u naredne četiri godine, uključujući i kandidaturu za domaćina Olimpijskih i Paraolimpijskih igara 2032. godine.

Rusija je pogodjena doping skandalom od 2015. godine, kada je WADA pronašla dokaze o rasprostranjenom dopingu ruskih atletičara, uz podršku i prikrivanje države.

Rusija ima 21 dan da se žali na suspenziju, a ako se to dogodi, o žalbi će odlučivati Sud za sportsku arbitražu (CAS).

Ruska antidoping agencija je posle današnje odluke WADA ponovo izgubila akreditaciju.

„Želela sam da kazne ne budu smanjene. Čistim sportistima dugujemo da snažno sprovedemo kazne“, rekla je potpredsednica WADA Linda Heleland.

(Beta)