U trendu

Za koga navijaju sudije u Premijer Ligi?

U Premijer Ligi čine sve kako sudije ne bi sudili klubovima za koje navijaju ili najvećim rivalima klubova koje podržavaju.

„Na početku svake sezone dobijemo informacije o sudijama. Oni popunjavaju obrazac gde treba da napišu za koga navijaju, da li su sudili tim klubovima i adresu gde žive. To nam daje sliku pri izboru sudije jer sudija iz Šefilda neće suditi klubu iz Šefilda“, kaže za BBC Kit Haket, portparol organizacije koja imenuje sudije za utakmice Premijer Lige.

„Ja nikad nisam mogao da sudim Boltonu jer sam živeo tamo. Ako ste iz Lidsa, nećete suditi Lidsu“, rekao je bivši sudija Mark Halsi, koji je svom timu sudio dva puta, pre nego je ovo pravilo stupilo na snagu.

Ipak, Halsi naglašava da pravila nisu za sve ista, prenose mediji.

„Kako je sudiji Frendu zabranjeno suđenje utakmice Totenhema, Lečesterovog rivala, a Majklu Oliveru, navijaču Njukasla nije zabranjeno suđenje Norviču, rivalu Njukasla u borbi za opstanak.“

Majk Din, navijač Tranmera, koji je snimljen kako se raduje golu Totenhema, nije sudio finale Kupa 2006. godine između Liverpula i Vest Hema, jer je iz Virala, dela Mersejsajda. Do tada je sudio jednu utakmicu Liverpula i dve njegovog gradskog rivala Evertona.

Menadžer Arsenala Arsen Venger šokiran je odlukom o promeni sudije na utakmici Toetenhema, do koje je došlo nakon velikog pritiska navijača na društvenim mrežama.

„Opasan presedan. Ako ćemo tako gledati, biće noćna mora izabrati sudije svake nedelje. Rešenje je ne gledati odakle su i za koga navijaju, već stavljati najbolje.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.