U trendu

Zajednica Superlige Srbije zvanično odložila meč između Čukaričkog i Partizana

BEOGRAD – Prekinuta utakmica 30. kola fudbalske Superlige Srbije između Čukaričkog i Partizana, koja je trebalo da bude nastavljena večeras od 18 sati na Banovom brdu, definitivno je odložena, saopštio je direktor takmičenja Aleksandar Pivić.

Utakmica između Čukaričkog i Partizana prekinuta je u utorak u 21. minutu, nakon što su navijači crno-belih ubacivali baklje i stolice na teren. Glavni sudija Milan Mitić odlučio je potom da prekine meč.

Odlukom direktora takmičenja Aleksandra Pivića meč je trebalo da bude nastavljen večeras u 18 sati na stadionu Čukaričkog bez prisustva publike.

Međutim, Čukarički je uložio žalbu na prekinutu utakmicu sa Partizanom. Klub sa Banovog brda je tražio da meč bude registrovan službenim rezultatom u korist Čukaričkog.

„Shodno izveštajima službenih lica, glavni sudija je ovu utakmicu prekinuo iz opravdanih razloga nakon konsultacije sa delegatom meča i predstavnicima oba kluba. U izveštaju sudije o trajnom prekidu utakmice, između ostalog, navedeni su razlozi u predugom i neefikasnom pražnjenju tribine, što je prouzrokovalo pauzu od 50 minuta, kao i očiglednoj mogućnosti za daljim ugrožavanjem bezbednosti i sigurnosti aktera utakmice zbog činjenice da nije ispražnjen kompletan stadion, jer su na ostalim delovima stadiona i dalje bila prisutna lica koja su svojim ponašanjem mogla uticati na bezbednost aktera, takođe i činjenice da su se lica koja su odstranjena sa stadiona grupisala na severnoj strani u delu van stadiona. Ovakvim postupanjem nakon tri prethodna prekida u situaciji koja se odnosi na ono što je najvažnije, a to su zdravlje i bezbednost aktera utakmice, sudija je doneo odluku o trajnom prekidu utakmice“, navodi se u zvaničnom saopštenju Zajednice fudbalskih klubova Superlige i Prve lige Srbije, koje je potpisao direktor takmičenja Aleksandar Pivić.

U saopštenju se navodi da je shodno članu 12. stav 3. Propozicija za takmičenje, u predviđenom roku, direktor takmičenja utvrdio datum i vreme nastavka prekinute utakmice putem službenog informacionog sistema KOMET, o čemu su odmah obaveštena oba kluba. Takođe, od službi zaduženih za bezbednost i sigurnost dobijene su preporuke da se pomenuta utakmica nastavi bez prisustva publike.

„Uzimajući u obzir činjenicu da je Čukarički u propisanom roku, 12. aprila uložio žalbu na utakmicu koja je prekinuta, kao i da postoji spor oko termina nastavka utakmice, kao organ nadležan za donošenje konačne odluke direktor takmičenja je doneo odluku da se utakmica neće nastaviti u prethodno određenom terminu, 12. aprila od 18 sati“, dodaje se u saopštenju.

Konačna odluka u vezi sa navedenom utakmicom biće doneta po okončanju postupka po žalbi Čukaričkog i sagledavanju i utvrđivanju opravdanosti razloga za trajni prekid utakmice, a sve u skladu sa pozitivnim propisima i sportskim načelima, navode iz Zajednice Superlige i Prve lige Srbije.

U saopštenju se dalje naglašava da je ponašanje navijača Partizana na utakmici sa Čukaričkim nanelo veliku štetu fudbalskom sportu i Superligi Srbije.

„Zbog toga će po hitnom postupku biti pokrenuti disciplinski postupci pred nadležnim organima FS Srbije, a takođe i prijava zbog loše organizacije utakmice i unošenja velikog broja pirotehničkih sredstava. Radi zaštite integriteta i imidža kompletnog takmičenja oba kluba su upozorena na istupanja u javnosti kojima ugrožavaju opšti interes svih klubova i samog takmičenja“, ističu iz Zajednice SLS i PLS.

„Želimo da istaknemo da će Zajednica u narednom periodu prema ovakvim i sličnim događajima iskazivati nultu toleranciju, kao i da će se kroz institucije FS Srbije tražiti najstrože kazne i pooštravanje kaznenih odredbi u vezi sa ovakvim i sličnim događajima“, zaključuje se u saopštenju Zajednice SLS i PLS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.