U trendu

Zbog zabrane maldonijuma sportisti će umirati na terenu

Izumitelj maldonijuma ili mildronata Ivars Kalvins, leka zbog kojeg je ruska teniserka Marija Šarapova bila pozitivna na doping testu, izjavio je da će njegova zabrana u budućnosti prouzrokavati smrtne slučajeve na terenu.

Maldonijum se na listi zabranjenih supstanci nalazi od 1. januara 2016. godine, a Šarapova ga je koristila, kako je izjavila, zbog straha od dijabetesa, a koriste ga i ljudi sa srčanim problemima.

Međutim, Svetska antidoping agencija (WADA) stavila ga je na listu zabranjenih jer omogućava bolji protok kiseonika i širi krvne sudove, a svi oni koji ga koriste imaju veću izdržljivost pri povećanim fizičkim naporima.

„Ovaj lek je na tržištu već 32 godine i odjednom je zabranjen. Zbog toga bismo  mogli da budemo svedoci iznenadnih smrtnih slučajeva na sportskim terenima“, izjavio je Kalvins za Bi-Bi-Si.

Od početka 2016. godine nekoliko sportista „palo“ je zbog korišćenja maldonijuma, a pored Šarapove najpoznatije su svetska šampionka na 1.500 metara Etiopljanka Abeba Aregavi i ruska klizačica Jekaterina Bobrova.

Zanimljivo, 13 osvajača medalja na Evropskim igrama u Bakuu prošle godine koristilo je meldonijum.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.