U trendu

Zdravku Mamiću za odbranu sa slobode gotovo miliona evra

Zagrebački Županijski sud saopštio je danas da funkcioneri fudbalskog kluba Dinamo i Hrvatskog fudbalskog saveza (NHS), braća Zdravko i Zoran Mamić i Damir Vrbanović, mogu izaći iz pritvora u kojem se nalaze zbog sumnje u višemilionsku utaju poreza, ako plate kauciju.

Sud je podigao kaucije koje je odbrana osumnjičenih u žalbi ponudila za njihov izlazak iz istražnog zatvora, pa je tako za čelnika Dinama Zdravka Mamića odredila gotovinsku kauciju od sedam miliona kuna (924.000 evra), trenera Dinama Zorana Mamića četiri miliona kuna (528.000 evra), a izvršnog direktora HNS i bivšeg funkcionera Dinama Damira Vrbanovića miliona kuna (132.000 evra).

Odbrana je za Zdravka Mamića ponudila pet, za njegovog brata Zorana dva miliona kuna, dok je za Vrbanovićeva ponuđeno pola miliona kuna. Četvrti osumnjičeni, poreznik Milan Pernar, nije se žalio.

Odlukom suda osumnjičeni mogu da izađu iz pritvora kad uplate kauciju na račun suda i obavežu se da neće ometati postupak koji se vodi, a u odnosu na Zorana Mamića i da neće ponoviti krivično delo. Do tada na snazi ostaje mera jednomesečnog istražnog zatvora.

Istraga je pokrenuta zbog sumnje da je utajom poreza, ali i drugim nezakonitostima, Dinamo oštećen za gotovo 118 miliona kuna (15, 6 miliona evra), a budžet za oko 12 miliona kuna (1, 6 miliona evra). Od toga, Zdravko Mamić osumnjičen je da je nazakonito izvukao najmanje 52 miliona kuna (6, 9 miliona evra), a Zoran 38,1 miliona kuna (pet miliona evra).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.