Žestok udar na ruski sport, stižu reakcije (video)

Izvršni komitet VADA suspendovao je Rusiju sa učešća na svim međunarodnim takmičenjima. Odluka je bila jednoglasno usvojena.

Pres-konferencija VADA posle odluke o suspenziji Rusije

Pres-konferencija VADA posle odluke o suspenziji Rusije

Gepostet von Sputnik Srbija am Montag, 9. Dezember 2019

Na ovaj način je Rusija izgubila pravo da organizuje međunarodna sportska takmičenja i podnosi zahteve za njihovu organizaciju. Sportisti ne mogu da učestvuju na olimpijskim i svetskim prvenstvima pod nacionalnom zastavom.
Izvršni komitet VADA je uveo četvorogodišnju zabranu učestvovanja na međunarodnim svetskim događajima rukovodstvu Olimpijskog i Paraolimpijskog komiteta Rusije. Ova odluka se ne odnosi na regionalne turnire.

Zamenica generalnog direktora RUSADA Margarita Pahnocka kaže da se sve završilo žalosno, ali očekivano.

„Izvršni komitet VADA je prihvatio sve preporuke, one su usvojene jednoglasno, nijedan jedini član nije bio protiv, niti je podržao Rusiju“, rekla je Pahnocka.

Odluku VADA prokomentarisao je predsednik Rusije Vladimir Putin na konferenciji za medije nakon samita u Parizu. On je izjavio da je potrebno da se analizira odluka Izvršnog komiteta o ruskim sportistima pre nego što bude moglo da se govori o mogućnosti da se ova odluka ospori.

Odluka Svetske antidoping agencije u vezi sa Rusijom u suprotnosti je sa olimpijskom poveljom, ocenio je ruski predsednik.

„Ono što stoji na površini i što odmah vidim je da nema pritužbi protiv Ruskog olimpijskog nacionalnog komiteta. A ako nema pritužbi na to, zemlja bi trebalo da se takmiči pod nacionalnom zastavom. Takva je olimpijska povelja… U svakom slučaju, u ovom delu odluka VADA protivreči olimpijskoj povelji i imamo sve osnove da se obratimo sudu“, konstatovao je Putin.

(Sputnjik)

Napišite komentar